Gryczane racuchy z jabłkiem i orzechami

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

450g Jabłko średnie 3 sztuki
1 łyżeczka Masło extra 5g
12g miód 1 łyżeczka
duża szczypta Cynamon mielony
120g Mleko spożywcze, 2% tł. pół szklanki
100g Mąka gryczana 3/4 szklanki
10g Olej rzepakowy uniwersalny 1 łyżka
20g Orzechy włoskie 2 łyżki
3g Cynamon mielony pół płaskiej łyżeczki
24g Miód pszczeli 2 łyżeczki

Wart. odżywcza / 100g

479
Energia
8g
Białko
83g
Węgl.
15,5g
Tłuszcze
7g
Błonnik

Gryczane racuchy z jabłkiem i orzechami

Cechy:
    Kuchnia:

      Jak widać, przygotowanie bezglutenowych placków jest łatwiejsze niż mogłoby się wydawać. Zamiast jabłek, dobrze sprawdzą się także gruszki.

      • 25 minut
      • Porcje 2
      • Średni

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: 2 jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 3 jabłko obierz, pokrój w kostkę i skarmelizuj na patelni: rozgrzej masło i łyżeczkę miodu, przełóż jabłka i posyp szczyptą cynamonu. Smaż aż będą miękkie.

      KROK 2: Do naczynia przesiej mąkę i resztę cynamonu, dodaj mleko i dokładnie całość wymieszaj, aby nie było grudek. Dodaj miód, oliwę i starte jabłka. Połącz wszystkie składniki.

      KROK 3: Na patelni rozgrzej olej i nakładaj porcje ciasta. Racuchy smaż na mniejszym ogniu z obu stron do zarumienienia.

      KROK 4: Placuszki układaj jeden na drugim, udekoruj porcją karmelizowanych jabłek i posyp pokruszonymi orzechami.

      Smacznego!

       

      Wskazówki:
      Mąkę gryczaną możesz przygotować z kaszy, mieląc ją w młynku do kawy w takiej samej proporcji.

      (Odwiedzony 10 050 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Sałatka z burakiem, fetą i komosą ryżową.
      następny
      Amarantus na mleku z jabłkiem i gruszką

      10 Comments Ukryj Komentarze

      Jeśli ograniczamy węglowodany, polecam więc ksylitol. Ma co prawda nieco mniejszą słodycz, niż sacharoza, jednak świetnie sprawdza się przy podgrzewaniu, a do tego dostarcza o wiele mniej kalorii. Świetna alternatywa cukru w zdrowej diecie 🙂

      Dodaj Komentarz