Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

150g Kasza gryczana palona, sucha
3/4 szklanki Mleko spożywcze, 2% tł.
2 sztuki Jabłko średnie
30g Olej kokosowy
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
1 łyżeczka Cynamon mielony
2 łyżki Miód pszczeli
1 łyżka Wiórki kokosowe
120g Porzeczki czerwone
3 łyżeczki Ksylitol

Wart. odżywcza / 100g

145
Energia
3,2g
Białko
26g
Węgl.
4,8g
Tłuszcze
3,1g
Błonnik
Gryczane racuszki jabłkowe z musem porzeczkowym

Gryczane racuszki jabłkowe z musem porzeczkowym

Kolejny smaczny sposób na wykorzystanie kaszy gryczanej. Propozycja ta świetnie sprawdzi się na leniwe śniadanie, lub przygotowana dzień wcześniej, na przekąskę w trakcie pracy. Pamiętajcie też, że do przygotowania musu możecie użyć mrożonych owoców zamiast świeżych ;)

  • 30 minut
  • Porcje 3
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Kaszę gryczaną paloną zmiel w młynku na mąkę. W misce wymieszaj dokładnie mleko z mąką. Obrane jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

KROK 2: Do miski wlej roztopiony olej kokosowy (połowę porcji), miód, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, cynamon i wymieszaj. Następnie dodaj jabłko i wmieszaj je w ciasto za pomocą drewnianej łyżki.

KROK 3: Na patelni rozpuść resztę oleju kokosowego. Łyżką nakładaj porcję ciasta i smaż z dwóch stron do momentu, aż się zarumienią.

KROK 4: Porzeczki przełóż do rondelka, dodaj ksylitol i regularnie mieszając gotuj mieszaninę, aż zgęstnieje.

KROK 5: Na usmażone racuchy wykładaj porcję musu porzeczkowego. Podawaj udekorowane świeżymi owocami.

Smacznego!

(Odwiedzony 1 770 razy, 24 wizyt dzisiaj)

Ania Kowalczyk

Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

poprzedni
Meksykańskie pęczotto z awokado i parmezanem
następny
Ceviche z łososiem i czarną komosą ryżową

Dodaj Komentarz