Gryczanka na mleku z figą i orzechami

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

90g Kasza gryczana niepalona pół szklanki
20g Siemię lniane 2 łyżki
240g Mleko migdałowe szklanka
50g Jabłka pół małego jabłka
szczypta Cynamon mielony
15g Rodzynki sułtańskie 1 łyżka
12g Miód pszczeli 1 łyżeczka
20g Orzechy włoskie
70g Figa świeża

Wart. odżywcza / 100g

378
Energia
10g
Białko
60g
Węgl.
13g
Tłuszcze
9g
Błonnik

Gryczanka na mleku z figą i orzechami

Cechy:
    Kuchnia:

      Namoczenie kaszy na noc znacznie skraca nam czas jej przygotowania. Dzięki temu, taka gryczanka to świetna propozycja na szybkie śniadanie.

      • 10 minut
      • Porcje 2
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Kaszę gryczaną przełóż do miseczki, zalej mlekiem, dodaj cynamon, siemię lniane i pozostaw na noc do namoczenia.

      KROK 2: Do namoczonej kaszy dodaj miód i starte jabłko. Przełóż wszystko do rondelka i gotuj na małym ogniu ok. 5-6 minut do momentu, aż kasza będzie gęsta i kremowa. W razie potrzeby dodaj więcej mleka lub wody.

      KROK 3: Ugotowaną gryczankę przełóż z powrotem do miseczki, posyp rodzynkami, orzechami i dodaj pokrojoną figę.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 1 433 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Dyniowy budyń jaglany
      następny
      Sałatka z burakiem, fetą i komosą ryżową.

      Dodaj Komentarz