Gryczany budyń z czekoladową nutą

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

64g Kasza gryczana, sucha
24g Miód pszczeli 2 łyżeczki
10g Kakao 16%, proszek 1 łyżka stołowa
5g Masło extra łyżeczka
40g Morele suszone 4 sztuki
10g Wiórki kokosowe 1 łyżka stołowa
2g Cynamon mielony 1/2 łyżeczki
5g Cukier waniliowy 1 łyżeczka
36g Maliny 1/2 szklanki
18g Pistacje

Wart. odżywcza / 100g

190
Energia
4,7g
Białko
31,5g
Węgl.
6,7g
Tłuszcze
4,2g
Błonnik

Gryczany budyń z czekoladową nutą

Cechy:
    Kuchnia:

      Zdrowe słodycze, które z powodzeniem dostarczą nam endorfin na cały dzień. To sycące danie pełne witamin antyoksydacyjnych oraz cennych mikroelementów, których z pewnością nie zobaczymy na opakowaniach sklepowych przekąsek. Smacznego :)

      • 20 minut
      • Porcje 2
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Kaszę gryczaną ugotuj od wrzątku w nieosolonej wodzie według wskazówek producenta zamieszczonych na opakowaniu.

      KROK 2: Kakao, masło, miód, cynamon oraz cukier zblenduj dokładnie z ugotowaną, jeszcze goracą kaszą. Przelej do niewielkich miseczek.

      KROK 3: W małej misce zblenduj świeże umyte maliny. Polej nimi budyń, a całe danie ozdób na środku obranymi pistacjami.

      *Na koniec możesz wykończyć deser wiórkami kokosa.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 2 537 razy, 1 wizyt dzisiaj)

      Ania Kowalczyk

      Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

      poprzedni
      Buraczana potrawka na kaszy gryczanej
      następny
      Chleb z kaszą gryczaną i słonecznikiem

      5 Comments Ukryj Komentarze

      może być i biała i palona, zależy jaki smak preferujesz bardziej 🙂 ta druga będzie nieco bardziej wyrazista 😉

      Tak, zgadzam się! Banan również może smakować nieziemsko w tym deserze. Najbardziej lubię różnorodność smaków, dlatego wszelkiego rodzaju modyfikacje przepisu są dla mnie bardzo cenne. Pozdrawiam 🙂

      Dodaj Komentarz