Sposób przygotowania:
KROK 1: Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną piankę z dodatkiem 2 szczypt soli. Kaszę gryczaną zmiel w młynku do kawy na mąkę.
KROK 2: Do ubitej piany dodaj żółtka i znowu ubij na sztywno. Następnie dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj (nie ubijaj).
KROK 3: Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej do niej przygotowane ciasto. Na wierzchu posyp je pestkami dyni.
KROK 4: Wstaw chleb do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez około 60-80 minut.
*Chleb po upieczeniu przechowuj w lodówce do około tygodnia.
Smacznego!
8 Comments Ukryj Komentarze
Czy jesli kupie po prostu make gryczana to tez mam jej dodac 50g?
Dziekuje!
tak 🙂 50g kaszy = 50g mąki, jedyne co może być różne to objętość 🙂
Czy kasza gryczana ma być palona? Serek naturalny to jaki konkretnie produkt?
rodzaj kaszy gryczanej tak naprawdę zależy od twoich preferencji 🙂 Jako serka naturalnego możesz użyć bielucha 😉
Dolaczam sie do pytania poprzedniczki:)
Jeżeli chodzi o kaszę, to możesz użyć tej palonej lub niepalonej, a jako serka użyć bielucha 🙂
150 g jajek to ile na sztuki?
2-3 jaja, zależy od rozmiaru. 2 w tym przepisie w zupełności wystarczy 🙂