Gryczany chlebek z chia i pestkami dyni

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

150g Jaja kurze surowe 3 sztuki
50g Kasza gryczana, sucha
32g Otręby pszenne 8 łyżek stołowych
40g Płatki owsiane górskie 4 łyżki stołowe
15g Siemię lniane 3 łyżeczki
30g Nasiona chia 3 łyżki stołowe
75g Jogurt naturalny 2% tł. 3 łyżki stołowe
250g Serek naturalny 1 opakowanie
4g Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
1g Sól himalajska, różowa 2 szczypty
20g Dynia, pestki 2 łyżki stołowe

Wart. odżywcza / 100g

212
Energia
12g
Białko
18g
Węgl.
11g
Tłuszcze
6g
Błonnik

Gryczany chlebek z chia i pestkami dyni

Kuchnia:

    Ciekawa propozycja chleba "nabiałowego". Kusi zapachem palonej kaszy gryczanej pomieszanej z delikatnością, jaką daje jogurt i serek naturalny. Nasiona chia jeszcze bardziej podbijają jego ponadprzeciętną wartość odżywczą. Miękki i bardzo smaczny! Spróbujcie sami :)

    • 100 minut
    • Porcje 6
    • Łatwy

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną piankę z dodatkiem 2 szczypt soli. Kaszę gryczaną zmiel w młynku do kawy na mąkę.

    KROK 2: Do ubitej piany dodaj żółtka i znowu ubij na sztywno. Następnie dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj (nie ubijaj).

    KROK 3: Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej do niej przygotowane ciasto. Na wierzchu posyp je pestkami dyni.

    KROK 4: Wstaw chleb do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez około 60-80 minut.

    *Chleb po upieczeniu przechowuj w lodówce do około tygodnia.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 4 930 razy, 1 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Jaglane knedle ze śliwkami
    następny
    Jogurtowe placuszki z amarantusem

    8 Comments Ukryj Komentarze

    rodzaj kaszy gryczanej tak naprawdę zależy od twoich preferencji 🙂 Jako serka naturalnego możesz użyć bielucha 😉

    Dodaj Komentarz