Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

50 g Kasza gryczana
140 g Mięso z piersi indyka
50 g Ser typu feta, 12% tluszczu
0,25 sztuki Cebula
1 ząbek Czosnek
0,75 szklanki Groszek zielony
1 szklanka Szpinak, świeży
2 łyżki Olej rzepakowy
2 szczypty Sól biała
2 szczypty Pieprz czarny
1 sztuka Liść laurowy
1 sztuka Ziele angielskie
2 szczypty Lubczyk, suszony

Wart. odżywcza / 100g

614
Energia
48 g
Białko
63 g
Węgl.
23,5 g
Tłuszcze
11 g
Błonnik
Gulasz z kaszą gryczaną, indykiem i groszkiem

Gulasz z kaszą gryczaną, indykiem i groszkiem

To świetny przykład tradycyjnego dania w nowszym i zdrowszym wydaniu. Szpinak, groszek i feta sprawiają, że klasyczny gulasz nabiera zupełnie innego charakteru. Jest lżej, ale nadal sycąco :)

  • 30 minut
  • Porcje 1
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Kaszę gotuj w osolonej wodzie w proporcji 1:2 (2 razy więcej wody) przez około 15 minut, a następnie odcedź.

KROK 2: Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę.

KROK 3: Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj, a następnie zeszklij w garnku z rozgrzanym tłuszczem. Dodaj mięso i smaż, aż lekko się zarumieni. Dolej wodę tak, aby przykryła mięso. Następnie dodaj groszek oraz przyprawy i duś na wolnym ogniu do czasu, aż groszek będzie miękki, a gulasz zgęstnieje.

KROK 4: Garnek zdejmij z ognia, dorzuć szpinak, wymieszaj i odstaw pod przykryciem na około 5 minut, aż szpinak zmięknie. Gotowe danie przełóż na talerz i posyp pokruszonym serem.

Smacznego!

Ten i wiele innych inspirujących przepisów z wykorzystaniem kaszy znajdziesz w naszym nowym systemie dietetycznym: Peater.net

(Odwiedzony 698 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Zapiekanka jęczmienna z grzybami
następny
Sernik Oreo

Dodaj Komentarz