Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

2 szklanki Kasza bulgur, sucha
3 szklanki Woda do namoczenia kaszy
3 szklanki Mleko migdałowe
0,5 łyżeczki Goździki możesz użyć od razu zmielonych
3/4 szklanki Rodzynki sułtańskie 90g
1 łyżeczka Cynamon mielony
1 łyżeczka Skórka z pomarańczy
2 łyżki Miód pszczeli
3 szczypty Gałka muszkatołowa

Wart. odżywcza / 100g

93
Energia
2,6g
Białko
18,3g
Węgl.
0,8g
Tłuszcze
1.9g
Błonnik
Hiszpańskie śniadanie na słodko, czyli trigo con leche

Hiszpańskie śniadanie na słodko, czyli trigo con leche

Czy już zatęskniliście za promieniami słońca? Na wszystkie rozterki proponujemy Wam słodkie śniadanie prosto z gorącej Hiszpanii, pełne białka, węglowodanów złożonych i błonnika!

  • 20 minut + 4h moczenie
  • Porcje 6
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Dzień wcześniej namocz kaszę bulgur w wodzie (około 4h).

KROK 2: Odcedź kaszę na sitku, jeżeli nie wchłonęła całej wody i gotuj w gorącym mleku migdałowym przez około 10 – 15 minut, aż osiągnie konsystencję puddingu.

KROK 3: W tym samym czasie zmiel odpowiednią ilość goździków i gałki muszkatołowej na proszek (oddzielnie!).

KROK 4: Do gotującej się kaszy dodaj przyprawy: cynamon, zmielone goździki, skórkę pomarańczy, a także miód i rodzynki (zostaw kilka do dekoracji). Gotuj jeszcze przez około 5 minut.

KROK 5: Gotowy pudding przełóż do ozdobnych miseczek, posyp zmieloną gałką muszkatołową i przyozdób rodzynkami.

Smacznego!

(Odwiedzony 1 421 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Tomasz Antoniszyn

Z zamiłowania kucharz i fotograf kulinarny. Jestem wręcz kulinarnym freakiem, który łączy ze sobą nietypowe i nieoczywiste smaki. Więcej w zakładce "o nas".

poprzedni
Kaszotto orkiszowe z dynią
następny
Duet bananowo – truskawkowy z kaszą gryczaną niepaloną

Dodaj Komentarz