Jabłko pieczone z kaszą jaglaną i słodkościami

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

300g Jabłko średnie 2 sztuki
95g Kasza jaglana, ugotowana 0,5 szklanki
20g Orzechy włoskie 5 sztuk
15g Suszone daktyle 3 sztuki
3g Cynamon mielony 2 szczypty
1,5g Kardamon szczypta
10g Tahini 1 łyżka

Wart. odżywcza / 100g

240
Energia
5g
Białka
37g
Węgl.
10g
Tłuszcze
6g
Błonnik

Jabłko pieczone z kaszą jaglaną i słodkościami

Cechy:
    Kuchnia:

      Przepis pachnący dzieciństwem. Być może dlatego tak często do takich wracamy modyfikując jedynie nieco recepturę. Pyszne, aromatyczne jabłko, w którym zamknięto "Królową kasz". Warto spróbować.

      • 35 minut
      • Porcje 2
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Jabłko dokładnie umyj. Odetnij wierzchnią część i wydrąż gniazda nasienne. Następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 10 minut w nagrzanym piekarniku do 180 st. C.

      KROK 2: Ugotuj w między czasie kaszę jaglaną wg przepisu podanego na opakowaniu produktu. Gotową, jeszcze ciepłą kaszę wymieszaj z olejem kokosowym lub pastą tahini.

      KROK 3: Do kaszy dodaj posiekane orzechy włoskie, daktyle, cynamon i kardamon.

      KROK 4: Podpieczone jabłka napełnij po brzegi kaszą z bakaliami, a następnie znów ułóż na blaszce do pieczenia. Zapiekaj je do miękkości, mniej więcej 20-25 minut.

      *Kontroluj, by jabłka za bardzo się nie spiekły, gdyż będą zbyt miękkie i mogą się rozpaść.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 949 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Orientalna kasza jaglana z cieciorką i granatem
      następny
      Zapiekana cukinia z kaszą jaglaną, jarmużem i pomidorami

      Dodaj Komentarz