Jagielnik przekładany masą makową

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

260g Kasza jaglana, sucha 1 1/2 szklanki
12g Sok z cytryny 2 łyżki stołowe
2g Laska wanilii 1 sztuka
5g Skórka z pomarańczy 1 łyżeczka
50ml Sok z pomarańczy sok z jednej pomarańczy
400ml Mleczko kokosowe 1 puszka
400g Masa makowa
50g Syrop klonowy 1/2 szklanki
100g Czekolada gorzka 1 tabliczka
10g Olej kokosowy 1 łyżka stołowa

Wart. odżywcza / 100g

264
Energia
5g
Białko
33g
Węgl.
12g
Tłuszcze
2g
Błonnik

Jagielnik przekładany masą makową

Kuchnia:

    Smaczne, świąteczne ciastko, które swym wyglądem do złudzenia przypomina włoskie tiramisu. Masa makowa świetnie łączy się z kremową słodyczą jaglanej masy, a polewa z czekolady wspaniale wieńczy całość. Ciasto jest bardzo lekkie i delikatnie, lecz jego krojenie nie sprawi Wam trudności. Smacznego!

    • 75 minut
    • Porcje 12
    • Średni

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Uprzednio podprażoną kaszę jaglaną ugotuj na sypko. Odstaw do ostygnięcia.

    KROK 2: Po tym czasie przełóż kaszę do misy blendera i zmiksuj ją z mleczkiem kokosowym, sokiem z cytryny, syropem klonowym, ziarenkami z laski wanilii na gładką masę. Na koniec dokładnie wymieszaj z otartą skórką z pomarańczy, a także świeżo wyciśniętym z niej sokiem.

    KROK 3: 2/3 masy przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na to przełóż i dokładnie dociśnij masę makową. Przykryj ją resztą masy jaglanej.

    KROK 4: Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopniach Celsjusza i picz przez ok. 40-50 min. Ostudź.

    KROK 5: W międzyczasie przygotuj też polewę. Czekoladę rozpuść z olejem kokosowym w kąpieli wodnej. Gdy ciasto ostygnie polej je czekoladą. Wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.

    *Krój za pomocą ostrego noża zanurzanego w gorącej wodzie.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 5 563 razy, 1 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Kasza jaglana z pieczarkami i jarmużem
    następny
    Pasztet fasolowo-warzywny z kaszą gryczaną i suszonymi śliwkami

    16 Comments Ukryj Komentarze

    Ewentualnie greckim, gdyż jest bardziej gęste i tłuste. Mleczko kokosowe nada masie nie tylko cudownego posmaku kokosa, ale także nada odpowiedniej konsystencji masie jaglanej. 😉

    A ile tego soku z pomarańczy dodać? W składnikach nie jest wymieniony, a sposobie przygotowania jest użyty. Pozdrawiam

    Dodaj Komentarz