Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

200g Błyskawiczne płatki owsiane
0,5 szklanki Kasza jaglana, sucha
5 łyżek Siemię lniane
40g Orzechy nerkowca
40g Pistacje
14 sztuk Orzechy pekan
3 łyżki Tahini
5 łyżek Syrop klonowy
1 łyżeczka Aromat waniliowy
1 łyżeczka Cynamon mielony

Wart. odżywcza / 100g

413
Energia
12g
Białko
46g
Węgl.
22g
Tłuszcze
7g
Błonnik
Jaglana granola z pistacjami i tahini

Jaglana granola z pistacjami i tahini

Węglowodany złożone, nienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik, czyli wszystko to czego potrzebujemy, aby zdrowo rozpocząć dzień. Jeszcze jogurt jako źródło pełnowartościowego białka, solidna porcja witamin pod postacią owoców i pożywne śniadanie mamy gotowe. Smacznego dnia kochani ;)

  • 35 minut
  • Porcje 6
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Piekarnik nagrzej do 160 stopni C, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

KROK 2: W misce wymieszaj płatki owsiane, kaszę jaglaną, siemię lniane, orzechy nerkowca, posiekane orzechy pekan, obrane i lekko rozdrobnione pistacje oraz cynamon. W drugiej misce połącz syrop klonowy z pastą tahini i aromat waniliowy.

KROK 3: Mokre składniki wlej do suchych i wymieszaj. Na blaszkę wyłóż przygotowaną granolę i piecz przez ok. 20-30 min, co chwilę mieszając aby się nie przypaliła.

KROK 4: Do miski wlej jogurt, wsyp porcję granoli i udekoruj ulubionymi owocami.

Smacznego!

(Odwiedzony 1 917 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Komosa ryżowa z bazyliowym pesto, grillowane cukinie udekorowane granatem
następny
Buraczkowe naleśniki gryczane z pastą z fasoli i dodatkami

4 Comments Ukryj Komentarze

Czemu akurat płatki owsiane błyskawiczne przecież mają mniej błonnika niż zwykłe, nie można zamienić na zwykłe?

Takie mieliśmy w kuchennej szafce, poza tym taki rodzaj płatków bardzo łatwo się rozkleja, przez co jest idealny do zapiekania. Możesz oczywiście użyć płatków owsianych zwykłych lub górskich 🙂

Dodaj Komentarz