Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

3/4 szklanki Kasza jaglana, sucha
400ml Mleczko kokosowe
0,5 szklanki Woda
szczypta Sól biała
2 sztuki Laska wanilii
3 łyżki Miód pszczeli
1 łyżeczka Żelatyna
3 łyżeczki Woda ciepła
3 garści Jeżyny

Wart. odżywcza / 100g

242
Energia
4,5g
Białko
32g
Węgl.
11g
Tłuszcze
3g
Błonnik
Jaglana panna cotta z musem jeżynowym

Jaglana panna cotta z musem jeżynowym

Zdrowsza wersja klasycznego włoskiego deseru, czyli jaglana panna cotta. My serwujemy ją w towarzystwie musu jeżynowego, jednak do jego przygotowania można użyć dowolnych sezonowych owoców. Smacznego! :)

  • 30 minut
  • Porcje 6
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Bardzo dobrze schłodzoną puszkę mleczka kokosowego otwórz i oddziel śmietankę od płynnej części.

KROK 2: Kaszę jaglaną kilkakrotnie przepłucz wrzątkiem w celu pozbycia się goryczki. Następnie ugotuj ją w płynnej części mleczka kokosowego z dodatkiem wody i soli. Kasza powinna być nieco rozgotowana.

KROK 3: Jeszcze ciepłą kaszę dodaj do śmietanki kokosowej wraz z ziarenkami wanilii oraz miodem i zblenduj. W oddzielnej miseczce wymieszaj żelatynę z 3 łyżeczkami ciepłej wody.

KROK 4: Rozpuszczoną żelatynę wmiksuj w jaglaną masę przy użyciu miksera. Pozostaw do ostudzenia.

KROK 5: Chłodną masę przelej do filiżanek i odstaw do lodówki na ok. 3 godziny.

KROK 6: Tuż przed podaniem przygotuj mus. Jeżyny dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Przełóż je do miseczki, dodaj łyżeczkę miodu i zblenduj.

Smacznego!

(Odwiedzony 7 857 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Krakersy z komosy ryżowej z orzechami pekan
następny
Cytrynowe ciasto jaglane z makiem i kokosową polewą

Dodaj Komentarz