Jaglana tarta malinowa z kokosowym nadzieniem

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

Spód do tarty
440g Kasza jaglana, sucha
30g Cukier puder 6 łyżeczek
120g Olej kokosowy *w stanie stałym
3g Sól himalajska, różowa 1 szczypta
9g Sok z cytryny 3 łyżeczki
50m Woda mineralna, niegazowana
Krem jaglany
400 Mleczko kokosowe 1 puszka
100ml Woda mineralna, niegazowana
2g Aromat waniliowy, ekologiczny 1/2 łyżeczki
72g Miód pszczeli 3 łyżki stołowe
9g Sok z cytryny 3 łyżeczki
40g Wiórki kokosowe
240g Maliny 2 szklanki

Wart. odżywcza / 100g

486
Energia
7g
Białko
57g
Węgl.
27g
Tłuszczu
5g
Błonnik

Jaglana tarta malinowa z kokosowym nadzieniem

Cechy:
    Kuchnia:

      Tarta, która przyciąga nie tylko swoim wyglądem, ale i kompozycją smaków. Połączenie malin, mleczka kokosowego i prażonej kaszy jaglanej jest tak dopasowane, że nie można sobie wyobrazić innych składników w tym miejscu. Z przepisu ucieszą się głównie alergicy, gdyż nie ma w tym daniu znaczących alergenów pokarmowych. Smacznego!

      • 35 minut
      • Porcje 8
      • Średni

      Sposób przygotowania:

      CIASTO:

      KROK 1: 240g suchej kaszy jaglanej włóż do młynka i zmiel starannie na mąkę. Mąkę jaglaną przesyp na sito i przesiej do dużej miski, następnie dodaj szczyptę soli i cukier puder. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Zimny olej kokosowy posiekaj drobno nożem na deseczce (można zetrzeć na tarce), dodaj go do mąki jaglanej. Dolej ekstrakt z wanilii, sok z cytryny i całość (przy pomocy noża) wymieszaj i połącz.

      KROK 2: Dolej zimną wodę i wyrabiaj ciasto tylko do momentu połączenia się składników. Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na czas nagrzania piekarnika. W tym samym czasie nagrzej piekarnik do 200 st.C.

      KROK 3: Formę do tarty oprósz resztką mąki jaglanej, wyciągnij ciasto z lodówki, rozwałkowuj je lekko i wylep nim dół oraz boki formy. Następnie obciąż je kulkami ceramicznymi lub fasolą i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. Po tym czasie ściągnij papier z kulkami i kontynuuj pieczenie tarty jeszcze przez 15 minut. Po upieczeniu spodu zostaw go do ostudzenia.

      NADZIENIE:

      KROK 1: Mleko kokosowe i wodę zagotuj w jednym garnku. 200g kaszy jaglanej kilkakrotnie przepłucz. Opłukaną kaszę przełóż do gotującego się wywaru mleczka i wody, doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, po czym garnek przykryj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około 15-20 minut, aż do całkowitej miękkości i wchłonięcia się płynów (kasza musi być nieco rozgotowana).

      KROK 2: Ugotowaną kaszę zdejmij z palnika, lecz pozostaw pod przykryciem jeszcze 3 minuty. Następnie przełóż gorącą kaszę do miski i poczekaj aż będzie ciepła i odparuje. Dodaj stopniowo miód, sok z cytryny oraz wiórki kokosowe i zblenduj jeszcze ciepłą kaszę na gładką masę.

      KROK 3: Krem przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki. Na schłodzony spód tarty, nałóż schłodzony krem jaglany, równomiernie rozprowadź go po cieście, wygładź, a następnie ułóż na nim umyte i osuszone wcześniej owoce.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 4 936 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Koktajl jaglany z czereśniami i wiśniami
      następny
      Sałatka z pęczakiem na styl śródziemnomorski

      6 Comments Ukryj Komentarze

      Aga, edytowałam już spis składników, dzięki czemu korzystanie z przepisu będzie łatwiejsze. Daj znać, czy teraz jest okej. Pozdrawiam 🙂

      Dodaj Komentarz