Sposób przygotowania:
KROK 1: Kaszę przepłucz na drobnym sicie pod bieżącą wodą, a następnie przelej ją wrzątkiem. W płaskim garnku zagotuj 2 szklanki wody. Do wody wsyp kaszę i gotuj pod przykryciem 15 minut na średnim ogniu. Po tym czasie wyłącz ogień i zdejmij pokrywkę na kilka minut, by kasza nieco odparowała.
KROK 2: Cebulę obierz i pokrój w grubą kostkę. Obierz brukselkę z wierzchnich listków i razem z porem pokrój na grube plasterki. Brokuły umyj i podziel na średniej wielkości różyczki. Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż na niej wszystkie warzywa. (Warzywa nie muszą całkiem zmięknąć – chodzi o to, by nabrały lekko złotego koloru i uwolniły aromat).
KROK 3: Ugotowaną kaszę wymieszaj z podsmażonymi warzywami. Dopraw je solą, grubo zmielonym czarnym pieprzem, chili, ziołami prowansalskimi i rozmarynem. Do masy dodaj drobno posiekany pęczek natki pietruszki. Następnie wbij trzy jajka. Całość dokładnie wymieszaj do momentu połączenia składników.
KROK 4: Formę do zapiekania wyłóż papierem do pieczenia lub nasmaruj dobrze masłem. Przełóż masę do formy i wyrównaj powierzchnię.
KROK 5: Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 40 minut.
*Do zapiekanki idealnie smakuje lekki dip z jogurtu, natki pietruszki i czosnku oraz delikatny sos pomidorowy.
Smacznego!