Jaglane biscotti z rodzynkami i pistacjami

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

1 sztuka Jaja kurze surowe
2 łyżki stołowe Ksylitol
300g Kasza jaglana, sucha
5 łyżek stołowych Skrobia kukurydziana 50g
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
1 szczypta Sól himalajska, różowa
1 łyżeczka Aromat waniliowy
120g Rodzynki sułtańskie
100g Pistacje

Wart. odżywcza / 100g

345
Energia
9,3g
Białko
60,5g
Węgl.
9,5g
Tłuszcze
3,7g
Błonnik

Jaglane biscotti z rodzynkami i pistacjami

Kuchnia:

    Szybkie i uzależniające ciasteczka, które w mgnieniu oka znikają ze stołu. Bardzo kruche i niezwykle odżywcze, a to wszystko za sprawą dodatku kaszy jaglanej. Nie wymagają dużych nakładów pracy, za to zachwycają wszystkich wokół. Chcecie uchodzić za niezwykłą Panią Domu? Oto sposób! :)

    • 40 minut
    • Porcje 4
    • Łatwy

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Rodzynki przełóż do niedużej miseczki i zalej je wrzątkiem tak, by woda przykryła wszystkie owoce. Odstaw na około 10-15 minut. Po tym czasie rodzynki odsącz pozbawiając je wody za pomocą papierowego ręcznika kuchennego.

    KROK 2: Uprzednio podprażoną kaszę jaglaną zmiksuj w młynku do kawy na mąkę.

    KROK 3: W osobnej misce wymieszaj ze sobą zmieloną kaszę jaglaną, skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia i szczyptę soli.

    KROK 4: Jajko i ksylitol zmiksuj na puszystą masę. Dodaj aromat waniliowy. Następnie dorzuć suche składniki i całość dokładnie wymieszaj do uzyskania gęstej, gliniastej masy.

    KROK 5: Na koniec do masy dodaj namoczone i odciśnięte z wody rodzynki oraz posiekane pistacje. Dokładnie wymieszaj.

    KROK 6: Z powstałej masy uformuj „chlebek” o wymiarch 6×20-25 cm. Rozłóż go na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstaw do nagrzanego do 175 st. C piekarnika i piecz przez około 25 minut do momentu lekkiego zabrązowienia ciasta. Odstaw do wystudzenia.

    KROK 7: Gdy ciasto już wystygnie, pokój go nożem na „chlebki” o grubości około 1 cm.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 7 245 razy, 1 wizyt dzisiaj)

    Ania Kowalczyk

    Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

    poprzedni
    Grillowany bakłażan faszerowany serowo-ziołową kaszą jaglaną
    następny
    Pieczone warzywa z kuskusem

    9 Comments Ukryj Komentarze

    Chlebek jest bardzo chrupiący. Można to kontrolować stopniem wypieczenia chlebka, jeśli wolimy np. mniej spieczone. Biscotti wytrzymują zamknięte w metalowej skrzynce około tygodnia. 🙂

    Czy Skrobie kukurydziana mozna zastapic np maka ziemniaczana albo kokosowa? dziekuje ze gory za odpowiedz.

    Jasne 🙂 Zmielenie kaszy proponujemy głównie z tego powodu, że częściej czytelnicy mają w domu kaszę jaglaną, niż gotową już mąkę 🙂

    Karolina, dzięki za komentarz. Faktycznie, na pierwszy rzut oka wydaję się, że ciasto jest zbyt sypkie, jednak później ładnie się ze sobą łączy 🙂 Mimo wszystko bardzo się cieszę, że nie dałaś za wygraną i znalazłaś swój sposób na ten przepis.

    Czy 300g kaszy plus skrobia na 1 jajko nie wydaje sie zbyt dużą ilością składników sypkich? Dodałam jeszcze jedno jajko, zeby połączyć całość. Koniec końców przepis bardzo fajny a biscotti pyszne 🙂

    Dodaj Komentarz