Jaglane kotleciki warzywne

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

180g Kasza jaglana, sucha 1 szklanka
20g Olej rzepakowy uniwersalny 2 łyżki stołowe
80g Cebula 1 sztuka
150g Szpinak, świeży 6 garści
120g Marchew 2 sztuki
10g Czosnek duży 2 ząbki
6g Curry 2 łyżeczki
100g Jogurt naturalny 2% tł. 4 łyżki stołowe
50g Jaja kurze surowe 1 sztuka
0,5g Sól himalajska, różowa 1 szczypta
4g Pieprz czarny 4 szczypty
1,5g Ostra papryka, mielona 1/2 łyżeczki
1,5g Papryka słodka, mielona 1/2 łyżeczki
20g Siemię lniane 2 łyżki stołowe
115ml Mleko migdałowe 1/2 szkalnki

Wart. odżywcza / 100g

128
Energia
4,5g
Białko
20g
Węgl.
4,2g
Tłuszcze
2g
Błonnik

Jaglane kotleciki warzywne

Kuchnia:

    Jaglane kotleciki to nie tylko propozycja na jarski, piątkowy lunch. To także weekendowe "wietrzenie magazynów". Kotleciki jaglane bowiem znakomicie smakować będą z wieloma warzywami, które być może zalegają wasze lodówki. Czas więc posprzątać i cieszyć się wyjątkowym smakiem tych wegetariańskich mini-burgerów. Smacznego :)

    • 60 minut
    • Porcje 4
    • Łatwy

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Uprzednio podprażoną kaszę jaglaną ugotuj według wskazówek producenta umieszczonych na opakowaniu produktu, wydłużając czas gotowania o około 5 minut. Przenieś do sporej miski i ostudź.

    KROK 2: Obierz i posiekaj drobno cebulę w kosteczkę, obierz marchewkę i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Szpinak dokładnie przepłukaj na sicie. Czosnek obierz.

    KROK 3: Na łyżce oleju zeszklij cebulę. Dodaj następnie marchewkę i smaż około 3 minuty. Po tym czasie dodaj czosnek i szpinak, przykryj wszystko pokrywką i duś do momentu, aż warzywa zmiękną.

    KROK 4: Następnie dodaj curry, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę i dokładnie wymieszaj. Smaż jeszcze około minuty.

    KROK 5: Tak podsmażoną masę dodaj do miski z ostudzoną kaszą jaglaną.

    KROK 6: Do masy jaglanej dodaj jogurt, jajo, siemię lniane i mleko migdałowe i dokładnie wymieszaj.

    KROK 7: Masę jaglaną podziel na równe części, nadaj im okrągłego kształtu kotlecików i układaj na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 25-30 minut. W połowie tego czasu przełóż kotleciki na drugą stronę.

    *1 porcja waży około 140g

    Smacznego!

    (Odwiedzony 7 923 razy, 1 wizyt dzisiaj)

    Ania Kowalczyk

    Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

    poprzedni
    Jaglane rafaello bez pieczenia
    następny
    Sałatka z kaszą gryczaną, cieciorką i kolendrą

    9 Comments Ukryj Komentarze

    Dzień dobry! A co zamiast jogurtu mogę dać? Muszę unikać laktozy ;/ czy zamiast mleka migdałowego mogę dac kokosowe?

    Sam jogurt nie będzie zawierał dużo laktozy, co jego wynika ze sposobu przetworzenia, jednak jeśli chcesz mieć 100% pewność, wybierz ten, który nie zawiera tego cukru 🙂 Obecnie na rynku mamy duży wybór jogurtów bez laktozy, dlatego myślę, że nie będziesz miała problemów ze znalezieniem odpowiedniego 🙂
    Oczywiście możesz użyć mleko kokosowe, zamiast migdałowego. Rozumiem, że nie mówimy o mleczku kokosowym z puszki, ponieważ to jest dużo gęstsze i tłustsze.
    Pozdrawiam!

    Dodaj Komentarz