Sposób przygotowania:
KROK 1: Przygotuj ciasto na naleśniki. Surową kaszę jaglaną zmiksuj przy użyciu młynka do kawy na mąkę. Wsyp ją do miski, dodaj suszoną bazylię, jajko, wodę, mleko oraz sól i wszystkie składniki połącz za pomocą miksera lub ubijaczki.
KROK 2: Na dobrze rozgrzaną, natłuszczoną patelnię wlej porcję ciasta i smaż naleśnika z obu stron. Analogicznie postępuj z resztą ciasta.
KROK 3: Ser połącz z jogurtem, posiekaną bazylią, miętą oraz czosnkiem i zmiksuj przy użyciu blendera. Jeśli masa okaże się za gęsta, dolej odrobinę mleka. Dodaj pokrojone suszone pomidory i czarne oliwki. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
KROK 4: Gotowe naleśniki posmaruj serkiem bazyliowo-miętowym i zwiń w rulon.
Smacznego!
2 Comments Ukryj Komentarze
Obawiam się, że autorka nigdy nie używała mąki z surowej kaszy jaglanej. Przecież trzeba najpierw usunąć goryczkę, inaczej się tego nie da zjeść.
Pani Marto,
wszystko zależy od kaszy, której Pani używa. Ja zaopatruje się w nią od znajomego rolnika, więc nie mam problemów z goryczką. Jeżeli Pani ją odczuwa, zachęcam do wcześniejszego podprażenia kaszy 🙂 Piszę o tym w „Strefie wiedzy” nt. jak ugotować kaszę jaglaną. Pozdrawiam 🙂