Jaglane rafaello bez pieczenia

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

180g Kasza jaglana, sucha 1 szklanka
690g Mleko migdałowe 3 szklanki
125g Mleczko kokosowe 12-13 łyżek stołowych
150g Krakersy pełnoziarniste
240g Woda ciepła 1 szklanka
50g Syrop klonowy 5 łyżek stołowych
150g Wiórki kokosowe

Wart. odżywcza / 100g

342
Energia
4g
Białko
40g
Węgl.
20g
Tłuszcze
5g
Błonnik

Jaglane rafaello bez pieczenia

Kuchnia:

    Jaglany, szybki deser, bez pieczenia, w niecałą godzinę. Idealna słodkość ze zdrową wkładką. Pyszne mleko kokosowe i wiórki do złudzenia przypominają pewien bardzo popularny batonik. Odróżnia go jedynie ilość kalorii i walory odżywcze. Warto spróbować, bo przepis jest dziecinnie prosty. Smacznego!

    • 40 minut + czas chłodzenia
    • Porcje 8
    • Łatwy

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Kaszę jaglaną kilkakrotnie przepłucz bieżącą wodą do momentu, aż woda stanie się przejrzysta. Wsyp następnie do rondelka, zalej dwiema szklankami mleka migdałowego i szklanką wody. Gotuj na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż kasza będzie bardzo miękka (około 20-25 min.).

    KROK 2: Dodaj wiórki kokosowe, 1/2 szklanki mleka kokosowego i szklankę mleka migdałowego. Następnie masę posłudź 5 łyżkami syropu klonowego i gotuj jeszcze ok. 15 min., od czasu do czasu delikatnie mieszając masę. (Jeśli będzie zbyt gęsta, dodaj mleko migdałowe lub wodę).

    KROK 3: Całość zmiksuj na gładką masę. Przekładaj ją pełnoziarnistymi krakersami, zaczynając od tej warstwy (krakersy, masa kokosowa, krakersy, masa kokosowa itp.). Pamiętaj, aby zakończyć masą kokosową.

    KROK 4: Wierzchu posyp delikatnie wiórkami kokosowymi i ułóż na nim świeże, pokrojone w plasterki truskawki. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 10 281 razy, 1 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Cieciorkowe naleśniki z kaszą jaglaną z warzywami
    następny
    Jaglane kotleciki warzywne

    6 Comments Ukryj Komentarze

    Dodaj Komentarz