Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

180g Kasza jaglana, sucha 1 szklanka
1g Sól himalajska, różowa 1 sczypta
20g Olej rzepakowy uniwersalny 2 łyżki stołowe
80g Cebula 1 sztuka
500g Brokuły 1 sztuka
90g Marchew 1 sztuka
80g Sałata pak choi 1 średnia główka
200g Papryka czerwona 1 sztuka
180g Groszek zielony
70g Orzechy nerkowca 2 garście
5g Imbir, korzeń 5 cm
10g Czosnek duży 2 ząbki
30g Sos sojowy 3 łyżki stołowe
24g Ocet balsamiczny 4 łyżki stołowe
72g Miód pszczeli 3 łyżki stołowe

Wart. odżywcza / 100g

484,7
Energia
17g
Białko
73,2g
Węgl.
17,2g
Tłuszcze
10,3g
Błonnik
Jaglane stir-fry warzywne

Jaglane stir-fry warzywne

Pyszne danie, właściwie jednogarnkowe. Jeśli odpowiednio wcześniej pokroimy wszystkie warzywa, jego przygotowanie zajmie nam dosłownie chwilę. To niezwykle sycące danie może za każdym razem smakować inaczej, a to za sprawą różnych, użytych składników. Spróbujcie koniecznie! :)

  • 35 minut
  • Porcje 4
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Umyj dokładnie i osusz wszystkie warzywa. Pokój czerwoną paprykę w półplasterki, sałatę pak choi w grube paski, a następnie jeszcze w połówki. Marchew pokrój w plasterki (możesz to zrobić ozdobnym nożem). Cebulę pokrój w piórka. Brokuły podziel na drobne różyczki.

KROK 2: Uprzednio podprażoną kaszę jaglaną zalej dwukrotnie większą ilością wody, dodaj szczyptę soli i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn.

KROK 3: W międzyczasie, rozgrzej olej w dość dużym woku. Wrzuć do niego cebulę i smaż 2-3 minuty, ciągle mieszając. Następnie dodaj brokuły i marchew i smaż kolejne 2 minuty. Dodaj sałatę pak choi, czerwoną paprykę, groszek zielony i orzechy nerkowca. Smaż, ciągle mieszając przez około 4-5 minut.

KROK 4: Przygotuj sos a’la teriyaki: wymieszaj w miseczce tarty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, ocet balsamiczny i miód.

KROK 5: Gdy warzywa będą już miękkie, dodaj do nich ugotowaną kaszę jaglaną oraz przygotowany sos teriyaki i całość smaż jeszcze około 2 minut ciągle mieszając.

KROK 6: Gotowe danie nakładaj do eleganckich miseczek.

Smacznego!

(Odwiedzony 1 303 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Mini karotki z chrupiącą komosą
następny
Rozgrzewające smoothie jaglane z jabłkiem

Dodaj Komentarz