„Jaglanica” z kaszy jaglanej z pomidorami

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

100g Kasza jaglana, sucha 1/2 szklanki
45g Cebula 1/2 dużej sztuki
5g Czosnek duży ząbek
200g Pomidor suszony, w oleju 10 plastrów
130g Pomidor 1 średnia sztuka
3g Curry 1 płaska łyżeczka
20g Szczypiorek, siekany 4 łyżki stołowe
10g Natka pietruszki, siekana 2 łyżki stołowe
10g Koperek, pęczek 2 łyżki stołowe
2g Sól biała 2 szczypty
4g Pieprz czarny 4 szczypty

Wart. odżywcza / 100g

398
Energia
11g
Białko
62g
Węgl.
16g
Tłuszcze
9,5g
Błonnik

„Jaglanica” z kaszy jaglanej z pomidorami

Cechy:
    Kuchnia:

      Danie kameleon. Nie wiadomo, czy bardziej nadaje się na śniadanie, czy jako posiłek obiadowy. Jagielnica powstała jako wegański wzór tradycyjnej jajecznicy. W zależności od dodatków zawsze będzie smakować inaczej. Spróbujcie koniecznie.

      • 30 minut
      • Porcje 2
      • Średni

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Kaszę jaglaną ugotuj na sypko, czyli: 1/2 szklanki wsyp do garnka i praż przez kilka minut często mieszając. Kasza będzie miała jaśniejszy kolor. Uprażoną kaszę zalej wrzątkiem, żeby ją przepłukać, wylej wodę i ponów czynność.

      KROK 2: Przepłukaną kaszę zalej 1 szklanką wody i gotuj przez 5 minut, a następnie zostaw ją pod przykryciem (na wyłączonym gazie) na jakieś 10-15 minut.

      KROK 3: W tym czasie posiekaj cebulę, którą podsmaż na oleju z pomidorów. Gdy cebula się zarumieni, dodaj świeże i suszone pomidory oraz drobno posiekany czosnek, chwilę podsmaż.

      KROK 4: Następnie dodaj kaszę, dopraw curry, solą i pieprzem, wymieszaj i chwilę razem podgrzewaj. Na koniec posyp całe danie zieleniną.

      Smacznego!

       

      (Odwiedzony 2 706 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Sałatka z kaszy gryczanej i botwinki
      następny
      Sałatka z quinoa i łososiem

      Dodaj Komentarz