Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

Ciasto pierogowe:
1 szklanka Mąka ryżowa
1/2 szklanki Kasza jaglana, sucha
1/2 szklanki Woda ciepła
1 sztuka Żółtko jaja
2 łyżki Oliwa z oliwek
szczypta Sól himalajska, różowa
Nadzienie:
200g Wiśnie, mrożone
2 łyżeczki Ksylitol
1/2 łyżeczki Cynamon mielony

Wart. odżywcza / 100g

203
Energia
4,2g
Białko
37,8g
Węgl.
4,7g
Tłuszcze
1,6g
Błonnik
Jaglano-ryżowe pierogi z wiśniami

Jaglano-ryżowe pierogi z wiśniami

To prawdziwa 'niezapominajka' z dzieciństwa. Być może te najlepsze lepiły nasze babcie, lecz my też mamy dla Was całkiem smaczną propozycję. Tym razem bez glutenu, a osoby na diecie wegańskiej mogą po prostu pominąć żółtko jaja. Idealne w letnie, leniwe popołudnie. Smacznego! :)

  • 60 minut
  • Porcje 4
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1: W młynku do kawy zmiel kaszę jaglaną. Do miski przesiej ją wraz z mąką ryżową. Dodaj żółto jaja, rozrabiaj ręką dolewając stopniowo letnią wodę. Pod koniec wyrabiania dodaj oliwę z oliwek i szczyptę soli i wyrabiaj dalej ciasto, aż będzie gładkie i miękkie.

KROK 2: Przygotowane ciasto podziel na kilka części. Kolejne jego części rozwałkuj na grubość około 0,5cm. Z ciasta wykrawaj kółka za pomocą szklanki.

KROK 3: Mrożone wiśnie wymieszaj z ksylitolem i cynamonem. W zagłębienia pierogów nakładaj wiśnie i dokładnie zalepiaj je palcami formując małe pierożki.

KROK 4: W dużym garnku zagotuj wodę z oliwą i solą. Gotuj pierogi partiami i wyławiaj sie 2-3 minuty od czasu gdy wypłyną na powierzchnię wody.

*Pierogi podawaj z jogurtem naturalnym, greckim lub słodką śmietanką.

Smacznego!

(Odwiedzony 1 671 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Ania Kowalczyk

Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

poprzedni
Szarlotkowa kasza jęczmienna
następny
Jaglane naleśniki z bazyliowo-miętowym serkiem tofu

Dodaj Komentarz