Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

Krem jaglany:
80g Kasza jaglana
320g Mleko spożywcze, 2% tł.
1 łyżeczka Cynamon mielony
3 łyżki Miód pszczeli
Krem daktylowy:
100g Suszone daktyle namoczone
2 łyżki Masło orzechowe
Dodatki:
3 sztuki Banan
20g Migdały

Wart. odżywcza / 100g

445
Energia
10g
Białko
76g
Węgl.
13g
Tłuszcze
5g
Błonnik
Jaglany banoffee pie w słoiku

Jaglany banoffee pie w słoiku

Nasza szybsza i dużo zdrowsza alternatywa klasycznego deseru banoffee pie. Lekki jaglany krem, pyszny karmel z daktyli i banany to sukces murowany :) Uwaga na porcje, gdyż danie pomimo, że zdrowe, to kaloryczne!! :)

  • 30 minut
  • Porcje 4
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Namocz przez noc daktyle w wodzie.

KROK 2: Ugotuj kaszę jaglaną na mleku z cynamonem. Następnie zmiksuj ją na gęsty krem z miodem.

KROK 3: Przygotuj krem daktylowy: daktyle odlej z wody i zmiksuj je na gładką masę z masłem orzechowym. Podczas miksowania dodawaj powoli wodę pozostałą po namoczeniu do uzyskania pożądanej, lekko lejącej konsystencji.

KROK 4: Pokrój banana w plasterki. Połowę odłóż do dekoracji.

KROK 5: Przygotuj 4 słoiki i ich dno wypełnij warstwą kremu z kaszy jaglanej. Na to połóż część banana. Następnie dodaj krem daktylowy. Na samym wierzchu ułóż pozostałego banana i posyp rozdrobnionymi orzechami.

Smacznego!

(Odwiedzony 8 712 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Bezglutenowa rolada z batatów i gryki
następny
Czekoladowo – orzechowy budyń z owocami

12 Comments Ukryj Komentarze

W sposobie przygotowania kremu jest podane masło orzechowe, jaka ilość ? Bo nie jest w składnikach podane 🙂
Pozdrawiam

Dodaj Komentarz