Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

60g Kasza jaglana, sucha
100ml Woda
50ml Mleko spożywcze, 2% tł.
1 sztuka Banan dojrzały
1 łyżka Miód pszczeli
1 łyżka Kakao 16%, proszek
4 sztuki Figa świeża

Wart. odżywcza / 100g

115
Energia
2,4g
Białko
25g
Węgl.
1,1g
Tłuszcze
1,7g
Błonnik
Jaglany krem czekoladowo – bananowy z figami

Jaglany krem czekoladowo – bananowy z figami

Naszym ostatnim odkryciem jest czekoladowy krem jaglany z dodatkiem banana. Przygotowujemy go na różne sposoby, jednak Wam przedstawiamy go z dodatkiem figi, która w tym deserze sprawdza się idealnie. Jeśli macie ochotę na inne sezonowe owoce dodawajcie je śmiało! W końcu witamin nigdy nie jest za mało ;)

  • 25 minut
  • Porcje 2
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Kaszę jaglaną kilkakrotnie przepłucz wrzątkiem w celu pozbycia się goryczki. W garnuszku zagotuj wodę z dodatkiem mleka i szczypty soli. Następnie wsyp kaszę i gotuj przez ok. 15 minut, aż kasza będzie miękka, jednak jeszcze nie wchłonie całego płynu.

KROK 2: Do misy blendera przelej kaszę wraz z pozostałościami płynu, dodaj pokrojonego banana, kakao i miód. Miksuj do momentu połączenia się składników.

KROK 3: Krem wyłóż do miseczek i podawaj z pokrojonymi w ósemki figami.

Smacznego!

(Odwiedzony 1 749 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Tomasz Antoniszyn

Z zamiłowania kucharz i fotograf kulinarny. Jestem wręcz kulinarnym freakiem, który łączy ze sobą nietypowe i nieoczywiste smaki. Więcej w zakładce "o nas".

poprzedni
Jaglane monte z kremem czekoladowym
następny
Orkiszowe kotleciki marchewkowe

2 Comments Ukryj Komentarze

Jej wyczuwalność rzeczywiście zależna jest nie tylko od sposobu ugotowania kaszy, ale także od zblendowania. Wszystko zależy od Twójej tolerancji. Jeśli chciałabyś, by kasza była gładkim musem, poświęć nieco więcej czasu na dokładne i cierpliwe jej zblendowanie 🙂

Dodaj Komentarz