Jaglany sernik dyniowy z nutą pomarańczy

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

Spód
200g Migdały
100g Suszone daktyle ok. 10 sztuk
48g Tahini 4 łyżki stołowe
20ml Woda ciepła 2 łyżki stołowe
10g Kakao 16%, proszek 1 łyżka stołowa
Masa serowa
100g Kasza jaglana, sucha
700g Dynia Miąższ hokkaido
760g Ser twarogowy, półtłusty Twaróg sernikowy
20g Skórka z pomarańczy 2 łyżki stołowe bez białych błon
50ml Sok pomarańczowy
1,5g Laska wanilii 1 sztuka
80g Budyń waniliowy, w proszku 2 sztuki
25g Skrobia ziemniaczana 1 łyżka stołowa
300g Jaja kurze surowe 6 sztuk
30g Ksylitol 2 łyżki stołowe

Wart. odżywcza / 100g

352
Energia
21g
Białko
34g
Węgl.
17g
Tłuszcze
5g
Błonnik

Jaglany sernik dyniowy z nutą pomarańczy

Kuchnia:

    Ciekawy smak, puszysta konsystencja i olśniewający kolor sprawiają, że deser ten godny jest najbardziej wzniosłych okazji. Sernik jest lekki, stosunkowo niskokaloryczny i niesamowicie smaczny. Spróbujcie! :)

    • 95 minut
    • Porcje 12
    • Średni

    Sposób przygotowania:

    SPÓD:

    KROK 1: Daktyle namocz we wrzątku przez 5 minut, a migdały zmiel na grube wióry (malakser, młynek).

    KROK 2: Namoczone daktyle zmiksuj na gładką pastę i połącz z migdałami, dodaj tahini, kakao i ewentualnie wody, aby masa się skleiła.

    KROK 3: Na wyłożoną folią spożywczą blachę do pieczenia wysyp migdałowy spód i ugnieć palcami. Odłóż do lodówki do schłodzenia.

     

    MASA SEROWA:

    KROK 1: Kaszę jaglaną przepłucz dokładnie, następnie zalej około 2,5 szklankami wody i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż kasza wchłonie całą wodę i nieco się rozklei.

    KROK 2: W międzyczasie dynię hokkaido pokrój na ćwiartki, układaj na blaszce do pieczenia skórą do dołu. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 30-40 minut, aż miąższ będzie całkowicie miękki. Po upieczeniu obierz ją i zblenduj na gładkie puree.

    KROK 3: Do dyniowego puree dodaj kaszę jaglaną. Dokładnie połącz oba składniki i zmiksuj je blenderem na gładką masę. Dodaj ser twarogowy mielony, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, pestki wanilii i świeżo otartą skórkę pomarańczową. Wszystko jeszcze raz zmiksuj blenderem.

    KROK 4: Białka oddziel od żółtek i ubij je w osobnym naczyniu na sztywną pianę, następnie dodawaj stopniowo ksylitol, a potem żółtka. Cały czas ucieraj mikserem. Do dyni z kaszą jaglaną i serem dodaj ubite jajka, budyń w proszku, skrobię i całość bardzo powoli wymieszaj szpatułką.

    KROK 5: Tak przygotowaną masę przelej do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Masa ma się ściąć, ale nie przypiec. Po upieczeniu zostaw ciasto w otwartym piekarniku do wystygnięcia.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 7 175 razy, 1 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Placuszki z jabłkiem i komosą ryżową
    następny
    Wegańskie brownie z batatów

    17 Comments Ukryj Komentarze

    Kasiu, w sumie ja nie lubię bardo słodkich ciast, więc specjalnie dałam tylko tyle słodzika. Jego ilość zależy od indywidualnych preferencji. Następnym razem spróbuj przygotowywaną masę i, jeśli jest taka potrzeba, możesz dodać go trochę więcej. 🙂

    Czy podana waga dyni to waga dyni surowej? Jeśli tak, ile ma być dyni zmiksowanej? (mam już upieczoną dynię i zastanawiam się ile należy jej dodać).

    W trakcie pieczenia z dyni wyparuje część wody, możemy więc ustalić, że gotowego puree będzie ok 600 g.

    Dodaj Komentarz