Jesienna sałatka z pieczoną dynią i jarmużem

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

180g Kasza jaglana, sucha 1 szklanka
2g Curry 1/2 łyżeczki
5g Imbir, korzeń 2 plastry
200g Jarmuż
100g Brukselka ok. 6 sztuk
50g Pomarańcza 2 plastry
150g Dynia
20g Oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe
1g Sól himalajska, różowa 1 szczypta
2g Pieprz czarny 2 szczypty
3g Zioła prowansalskie 1 łyżeczka
3g Papryka słodka, mielona 1 łyżeczka
15g Orzechy laskowe 1 łyżka stołowa
10g Dynia, pestki 1 łyżka stołowa
Dressing
20g Oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe
12g Tahini 1 łyżka stołowa
6g Sok z cytryny 2 łyżeczki
12g Miód pszczeli 1 łyżeczka
1g Sól himalajska 1 szczypta

Wart. odżywcza / 100g

354
Energia
10g
Białko
46g
Węgl.
17g
Tłuszcze
7g
Błonnik

Jesienna sałatka z pieczoną dynią i jarmużem

Kuchnia:

    Pyszna sałatka pachnąca jesienią. Możecie przygotować ją w wersji na ciepło, wrzucając upieczoną dynię i sparzony jarmuż tuż przed podaniem. Pyszne połączenie smaków i kolorów przypadnie do gustu każdemu kto ceni różnorodność i finezję na talerzu. Smacznego!

    • 40 minut
    • Porcje 4
    • Łatwy

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Poprzednio podprażoną w rondelku kaszę ugotuj z dodatkiem szczypty przyprawy curry oraz plasterkiem imbiru.

    KROK 2: Piekarnik nagrzej do temp. 200 st. C i upiecz pokrojoną w kostkę dynię. Przed upieczeniem skrop ją delikatnie oliwą z oliwek i posyp solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz słodką, mieloną papryką. Piecz ok 15-20 minut (lub do miękkości) i odstaw do wystygnięcia.

    KROK 3: Jarmuż (można zastąpić szpinakiem) umyj bardzo dokładnie i wytnij z nich grubą część łodygi. Resztę podziel na drobne listki, włóż do miseczki wraz z obraną z zewnętrznych liści brukselką i zalej wrzątkiem z dodatkiem 2 plasterków pomarańczy na ok. 3-4 minuty.

    KROK 4: Wymieszaj wszystkie składniki dressingu: oliwę z oliwek, tahini, sok z cytryny, miód, sól i posmakuj. Dopraw go według uznania.

    KROK 5: Sałatkę serwuj z ugotowaną kaszą jaglaną, skropioną dressingiem i uprażonymi na suchej patelni orzechami laskowymi oraz pestkami dyni.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 4 575 razy, 1 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Sałatka z kaszą gryczaną, cieciorką i kolendrą
    następny
    Jaglany krem z pomidorów i awokado

    Dodaj Komentarz