Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

120g Kasza gryczana niepalona, sucha 2/3 szklanki
2 połówki Brzoskwinia w syropie 120g
1 średnia sztuka Cebula czerwona 100g
3 łyżki stołowe Orzechy laskowe 40g
1/2 małej główki Brokuły 200g
1/2 sztuki Papryczka chili 10g
2 szklanki Wywar warzywny 500ml
1 gałązka Mięta świeża
3 łyżki stołowe Sok z limonki 30ml
1 szczypta Sól himalajska, różowa
4 szczypty Pieprz czarny
2 łyżki stołowe Oliwa z oliwek 20g

Wart. odżywcza / 100g

270
Energia
8g
Białko
36g
Węgl.
14g
Tłuszcze
6g
Błonnik
Kasza gryczana z grillowaną brzoskwinią i orzechami

Kasza gryczana z grillowaną brzoskwinią i orzechami

Kuchnia:

    Niezwykle aromatyczne, proste, a jednak niebanalne danie. Połączenie wytrawnego smaku brokułów ze słodyczą brzoskwini współgra ze sobą wyśmienicie. W sezonie letnim proponujemy zamiast owoców z puszki, użyć świeżego ich odpowiednika. Smacznego!

    • 25 minut
    • Porcje 4
    • Średni

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Umyj wszystkie warzywa, świeżą miętę dokładnie osusz. Papryczkę chili drobno posiekaj.

    KROK 2: Kaszę gryczaną ugotuj w wywarze warzywnym według wskazówek producenta zamieszczonych na opakowaniu produktu.

    KROK 3: Czerwoną cebulę obierz i pokrój w dość cienkie piórka. Brokuła podziel na drobne różyczki.

    KROK 4: Brokuła, pokrojoną cebulę i orzechy laskowe przełóż na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia. Skrop całość łyżką oliwy z oliwek oraz szczyptą soli. Wymieszaj. Blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10-15 minut.

    KROK 5: Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój każdą jej połówkę na 3 części. Osusz na ręczniku papierowym, układaj na rozgrzanej, suchej patelni grillowej lub na grillu. Grilluj do momentu zarumienienia.

    KROK 6: Do dużego garnka przełóż ostudzoną kaszę gryczaną. Dodaj do niej chili i miętę, a także upieczone orzechy z cebulą i brokułem. Następnie dodaj sok z połowy limonki, przyprawy i pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj.

    KROK 7: Przełóż danie na talerze, rozkładając równomiernie zmieszane ze sobą składniki. Na koniec wyłóż zgrillowane kawałki brzoskwiń. Całość polej pozostałym sokiem z cytryny.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 1 242 razy, 1 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Placuszki marchewkowo – kukurydziane z kaszą jęczmienną
    następny
    Jaglany budyń z brzoskwinią i bananem

    Dodaj Komentarz