Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

1 szklanka Kasza gryczana, sucha
100 g Pieczarki
2 ząbki Czosnek duży
50 g Cebula czerwona
80 g Groszek zielony
80 g Ser lazur
100 ml Śmietana 18% UHT
szczypta do smaku Sól biała
szczypta Pieprz czarny, grubomielony

Wart. odżywcza / 100g

526,9
Energia
5,8g
Białko
62,5g
Węgl.
24g
Tłuszcze
8,2g
Błonnik
Kasza gryczana w sosie serowym z groszkiem i pieczarkami

Kasza gryczana w sosie serowym z groszkiem i pieczarkami

To szybkie i sycące danie to nasza propozycja dla osób zapracowanych i "zabieganych", ale też dla kuchennych leniuchów :) Nie jest to wprawdzie danie fit, jest za to bardzo smaczne i można je potraktować jako posiłek w ramach cheat day ;)

  • 30 min
  • Porcje 2
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1. Ugotuj kaszę gryczaną wg opisu na opakowaniu. Rozmróź groszek.

KROK 2. Podsmaż cebulkę, czosnek, pieczarki do momentu zarumienienia i wyparowania wody, dodaj śmietanę i sery. Gotuj do momentu rozpuszczenia sera i zgęstnienia sosu.

KROK 3. Dodaj kaszę, groszek, podgotuj jeszcze 5 min. Możesz serwować. Posyp startym parmezanem i natką.

 

Smacznego 🙂

(Odwiedzony 6 344 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Papryka faszerowana wołowiną z pęczakiem
następny
Mini karotki z chrupiącą komosą

6 Comments Ukryj Komentarze

Dzień Dobry,
Możesz dodać parmezan lub każdy inny twardy ser starty na małym oczku, świetnie wzbogaci smak też szczypta jakiegoś sera wędzonego. Możesz też ewentualnie dodać serek topiony. Pozdrawiam!

Dodaj Komentarz