Kasza jaglana z paprykowo-orzechowym pesto i cukinią

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

180g Kasza jaglana, ugotowana 1 szklanka
125g Cukinia 1/2 średniej sztuki
400g Papryka czerwona 2 średnie sztuki
16g Orzechy włoskie 4 sztuki
10g Bazylia, świeże liście 2 gałązki
5g Czosnek duży 1 ząbek
6g Sok z cytryny 2 łyżeczki
1g Sól himalajska, różowa 1 szczypta
3g Rozmaryn suszony 1 łyżeczka
20g Oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe

Wart. odżywcza / 100g

304
Energia
8g
Białko
37g
Węgl.
17g
Tłuszcze
6g
Błonnik

Kasza jaglana z paprykowo-orzechowym pesto i cukinią

Cechy:
    Kuchnia:

      Wersja uniwersalna. Danie to można traktować jako idealne, sycące drugie śniadanie lub lekki, letni obiad. Dodatek paprykowo-orzechowego pesto urozmaica i ubarwia danie. Warto spróbować! :)

      • 30 minut
      • Porcje 2
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Kaszę jaglaną przepłucz na sitku, a następnie ugotuj według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu.

      KROK 2: Nagrzej piekarnik do 180 st. C i piecz paprykę do momentu, aż skórka lekko, ale równomiernie zabarwi się na czarny kolor. Po tym czasie przełóż ją do miski, przykryj i odstaw na około 10 minut. Następnie obierz ją ostrożnie ze skórki. Resztę świeżej papryki pokrój w drobną kostkę.

      KROK 3: Do melaksera przełóż obraną paprykę, orzechy włoskie, listki świeżej bazylii, czosnek, sok z cytryny oraz (opcjonalnie) świeży rozmaryn. Wszystko dokładnie zmiksuj na gładkie pesto, dopraw do smaku.

      KROK 4: Cukinię umyj i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż cukinię około 2-3 minuty. Następnie dołóż kawałki czerwonej papryki. Dopraw solą, pieprzem i oregano do smaku.

      KROK 5: Ugotowaną kaszę jaglaną wymieszaj dokładnie z pesto. Następnie dodaj usmażone kawałki papryki i cukinii. Masę przełóż na talerze, a na koniec udekoruj danie posiekaną świeżą bazylią.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 4 094 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Kulki z kaszy gryczanej
      następny
      Kolorowa zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami

      One Comment Ukryj Komentarze

      Dodaj Komentarz