Kasza jaglana z pieczarkami i jarmużem

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Wart. odżywcza / 100g

68.30
Energia
2.95g
Białko
11.51g
Węgl.
2.16g
Tłuszcze
1.90g
Błonnik

Kasza jaglana z pieczarkami i jarmużem

Cechy:
    Kuchnia:

      Kasza jaglana w towarzystwie kremowego sosu pieczarkowego to definicja prawdziwego "comfort-food". Proste, smaczne i sycące. Spróbujcie!

      • 30 minut
      • Porcje 2
      • Średni

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Kaszę jaglaną przesyp do garnka i podpraż ją lekko na średnim ogniu. Następnie dodaj szklankę wody i szczyptę soli i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do minimum, przykryj pokrywką i gotuj ok. 15-20 minut aż kasza wchłonie całą wodę. Ugotowaną kaszę przemieszaj i odstaw na kilka minut.

      KROK 2: Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekaną dymkę i czosnek. Następnie dodaj pokrojone pieczarki i smaż ok. 12-15 minut. Dopraw rozmarynem, sosem sojowym i podsmażaj jeszcze kilka minut.

      KROK 3: W miseczce wymieszaj gorący wywar i odrobinę skrobi kukurydzianej. Zalej nim pieczarki, dodaj pokrojony drobno jarmuż i gotuj kilka minut aż całość lekko zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.

      KROK 4: Kaszę jaglaną wyłóż na talerz i polej gorącym sosem grzybowym.

      Smacznego!

       

      1 porcja to ok. 430g

      (Odwiedzony 6 605 razy, 1 wizyt dzisiaj)

      Ania Kowalczyk

      Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

      poprzedni
      Kutia wigilijna z pęczakiem i bakaliami
      następny
      Jagielnik przekładany masą makową

      Dodaj Komentarz