Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

4 łyżki Kasza gryczana, sucha
180 g Serek tofu
0,5 sztuki Papryka czerwona
6 sztuk Pieczarki
0,5 sztuki Cebula
1 ząbek Czosnek
1 łyżka Sos sojowy, jasny
1,5 szklanki Bulion warzywny
2 łyżki Olej rzepakowy
1 szczypta Pieprz czarny
1 szczypta Gałka muszkatołowa, mielona
1 łyżka Orzeszki ziemne
1 łyżka Kiełki lucerny

Wart. odżywcza / 100g

703
Energia
40 g
Białko
64 g
Węgl.
38 g
Tłuszcze
16 g
Błonnik
Kaszotto gryczane z tofu

Kaszotto gryczane z tofu

Masz ochotę na szybkie wegańskie danie z delikatnym grzybowym akcentem? Kaszotto gryczane z tofu to świetny pomysł na szybki obiad pełen wartości odżywczych. Smacznego!

  • 20 minut
  • Porcje 1
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1: Tofu odsącz z zalewy i pokrój w kostkę. Następnie usmaż je na rozgrzanej patelni z tłuszczem i odłóż na bok.
KROK 2: Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.
KROK 3: Pieczarki i paprykę umyj, obierz i pokrój.
KROK 4: Na rozgrzanej patelni z tłuszczem zeszklij cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodaj pieczarki i smaż. Kiedy pieczarki się lekko zarumienią dodaj suchą kaszę i smaż dalej przez chwile.
KROK 5: Do kaszy dolewaj równe partie gorącego bulionu i podgrzewaj stale mieszając. Ustaw największy płomień lub moc palnika, by kasza jednocześnie chłonęła bulion, a jego nadmiar wyparowywał. Kiedy kasza wchłonie pierwszą partię płynu, dodaj następną.
KROK 6: W momencie, gdy wlejesz połowę płynu dodaj paprykę, przyprawy oraz sos sojowy. Kontynuuj dodawanie bulionu, aż kasza wchłonie cały płyn. Przed końcem duszenia do kaszy dodaj tofu.
KROK 7: Gotowe danie przełóż na talerz i podawaj z podprażonymi orzechami i kiełkami.

Smacznego!

Ten i wiele innych inspirujących przepisów z wykorzystaniem kaszy znajdziesz w naszym nowym systemie dietetycznym: Peater.net

(Odwiedzony 8 114 razy, 2 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Jaglanka na mleku z borówkami i migdałami
następny
Zapiekanka gryczana z indykiem, papryką i pieczarkami

Dodaj Komentarz