Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

300g Filet z dorsza bez skóry
100g Kasza kukurydziana
1/2 sztuki Cebula
2 ząbki Czosnek duży
1 szt Jaja kurze surowe
30g Natka pietruszki
3 łyżki Oliwa z oliwek
1 łyżka Sok z limonki
1/2 łyżeczki Skórka z limonki
1/2 szklanki Płatki jaglane mielone
1/2 łyżeczki Sól biała
szczypta Pieprz czarny, grubomielony
1 płaska łyżeczka Zioła prowansalskie

Wart. odżywcza / 100g

175
Energia
11,6g
Białko
18,1g
Węgl.
6,5g
Tłuszcze
1,7g
Błonnik
Klopsiki z dorsza i kaszy kukurydzianej z dipem pietruszkowo-limonkowym

Klopsiki z dorsza i kaszy kukurydzianej z dipem pietruszkowo-limonkowym

Dzisiejsze klopsiki to pyszna i zdrowa propozycja dla rybnych smakoszy. Delikatne w konsystencji i smaku, pełne białka, kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3 oraz witaminy D3. Dzięki obecności kaszy kukurydzianej, danie znacząco zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminy z grupy B. Jako podkreślenie smaku - dip czyli spore źródło witaminy C. Wypróbujcie!

  • 45min
  • Porcje 3
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1. Ugotuj kaszę kukurydzianą. Jeśli kupiłeś mrożoną rybę, dokładnie odciśnij ją po rozmrożeniu na ręczniku papierowym, by pozbyć się jak największej ilości wody nagromadzonej w filecie. Zmiel w maszynce do mielenia na małym oczku dorsza, czosnek, cebulę. Włącz piekarnik i ustaw na 160*C – pieczenie góra i dół.

KROK 2. Połącz ugotowaną kaszę z rybą, czosnkiem, cebulą, dodaj jajo, sól, pieprz, zmielone płatki jaglane, zioła prowansalskie. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Jeśli konsystencja będzie zbyt rzadka do formowania klopsików, dosyp więcej zmielonych płatków.

KROK 3. Formuj niewielkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pulpety można też ugotować w parowarze, wówczas będą delikatniejsze. Włóż blachę z klopsikami do rozgrzanego piekarnika, piecz 20 min.

KROK 4. W trakcie pieczenia pulpetów mamy czas, by przygotować dip. Do kielicha blendera wrzuć listki pietruszki, wlej oliwę, dodaj czosnek, sól, pieprz. Wszystkie składniki dokładnie zblenduj, na koniec dodaj sok i skórkę z limonki, wymieszaj.

(Odwiedzony 1 036 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Tomasz Antoniszyn

Z zamiłowania kucharz i fotograf kulinarny. Jestem wręcz kulinarnym freakiem, który łączy ze sobą nietypowe i nieoczywiste smaki. Więcej w zakładce "o nas".

poprzedni
Komosowa miska śniadaniowa
następny
Gryczane naleśniki z kaszą jaglaną, szpinakiem, kremowym serkiem i łososiem

Dodaj Komentarz