Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

Owsianka
1 szklanka Quinoa, komosa ryżowa, sucha
400 ml Mleko kokosowe
2 łyżki Syrop klonowy
1/4 łyżeczki Sól biała
1/4 łyżeczki Aromat waniliowy
30 g Borówki amerykańskie
30 g Morele suszone
30 g Granat
1/2 szklanki Płatki kokosa
1 szklanka Crunch z komosy i orzechów Przepis obok - etap pierwszy
kilka listków do dekoracji Mięta świeża
Crunch
1 szklanka Quinoa, komosa ryżowa, sucha (namoczona przez 15 min, wypłukana, osuszona na sicie a następnie na ręczniku papierowym)
1/2 szklanki Migdały, płatki
3 łyżki Sezam
1 łyżka Syrop klonowy
szczypta Sól biała
1 łyżeczka Olej rzepakowy
Kokosowa owsianka z komosy ryżowej i świeżych owoców

Kokosowa owsianka z komosy ryżowej i świeżych owoców

Kokosowa owsianka z komosy ryżowej to śniadanie idealne. Dzięki sycącym składnikom nabierzesz energii na wiele godzin ciężkiego poranka.

  • 45min
  • Porcje 4
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności przygotowuj chrupiącą posypkę z komosy ryżowej i orzechów:

KROK 1.  Wrzuć na 8 min na pergamin, do pieca nagrzanego do 180 *C  ugotowaną wcześniej komosę. Po tym czasie, kiedy quinoa będzie już chrupiąca, dorzuć migdały, nasiona sezamu, zapiekaj do momentu zarumienienia. Po wyjęciu przerzuć do miski, dodaj syrop klonowy i dokładnie wymieszaj.

KROK 2. Odstaw do ostygnięcia. 

Następnie możesz przejść do etapu przygotowania samej owsianki

 

KROK 1. Umieść komosę, mleko kokosowe, wodę, syrop klonowy i wanilię w rondlu i postaw go na średnim ogniu. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień do minimum, przykryj rondel.

KROK 2. Gotuj przez ok 18-20 min, aż większość cieczy zostanie wchłonięta. Po ugotowaniu odstaw na bok mieszankę na kolejne 10 min. Przed podaniem, zamieszaj od dna.

KROK 3. Rozmieść owsiankę do 4 misek śniadaniowych. Dodaj chrupiący crunch, (wykonany w poprzednim etapie),  świeże owoce, płatki kokosa, listki  mięty.

*Podawaj z syropem klonowym lub miodem.

(Odwiedzony 1 903 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Tomasz Antoniszyn

Z zamiłowania kucharz i fotograf kulinarny. Jestem wręcz kulinarnym freakiem, który łączy ze sobą nietypowe i nieoczywiste smaki. Więcej w zakładce "o nas".

poprzedni
Falafel z kaszy jaglanej i zielonego groszku
następny
Sezamowa quinoa po tajsku

2 Comments Ukryj Komentarze

Dodaj Komentarz