Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności przygotowuj chrupiącą posypkę z komosy ryżowej i orzechów:
KROK 1. Wrzuć na 8 min na pergamin, do pieca nagrzanego do 180 *C ugotowaną wcześniej komosę. Po tym czasie, kiedy quinoa będzie już chrupiąca, dorzuć migdały, nasiona sezamu, zapiekaj do momentu zarumienienia. Po wyjęciu przerzuć do miski, dodaj syrop klonowy oraz olej i dokładnie wymieszaj.
KROK 2. Odstaw do ostygnięcia.
Następnie możesz przejść do etapu przygotowania samej owsianki
KROK 1. Umieść komosę, mleko kokosowe, wodę, syrop klonowy i wanilię w rondlu i postaw go na średnim ogniu. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień do minimum, przykryj rondel.
KROK 2. Gotuj przez ok 18-20 min, aż większość cieczy zostanie wchłonięta. Po ugotowaniu odstaw na bok mieszankę na kolejne 10 min. Przed podaniem, zamieszaj od dna.
KROK 3. Rozmieść owsiankę do 4 misek śniadaniowych. Dodaj chrupiący crunch, (wykonany w poprzednim etapie), świeże owoce, płatki kokosa, listki mięty.
*Podawaj z syropem klonowym lub miodem.
2 Comments Ukryj Komentarze
Powiedziałabym, że jest to KOMOSANKA 😀 Wygląda zasmaczyście 😉
Niech i będzie KOMOSANKA, pomimo, że takie słowo wg słownika języka polskiego nie ma racji bytu 😉