Kolorowa zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

200g Kasza jaglana, sucha
150g Jaja kurze surowe 3 sztuki
100g Por, obrany Biała część
150g Brokuły
90g Cebula 1 średnia sztuka
130g Pomidor 1 średnia sztuka
3g Kurkuma 1 płaska łyżeczka
3g Sól himalajska, różowa 2 szczypty
4g Pieprz czarny 4 szczypty
3g Zioła prowansalskie łyżeczka
20g Oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe

Wart. odżywcza / 100g

140
Energia
5,8g
Białko
20g
Węgl.
4,9g
Tłuszcze
2g
Błonnik

Kolorowa zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami

Cechy:
    Kuchnia:

      Pyszna zapiekanka, którą robi się błyskawicznie, a poświęcony czas wynagradza smak i wyjątkowe walory odżywcze dania. Prostota zapieczona w naczyniu żaroodpornym. Polecam zapracowanym i leniwym! Będą zachwyceni!

      • 70 minut
      • Porcje 3
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Kaszę jaglaną przepłucz, a następnie zalej 400 ml wody i gotuj według wskazówek producenta zamieszczonymi na opakowaniu.

      KROK 2: Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną w drobną kosteczkę cebulę, następnie dodaj pora pokrojonego w piórka, a następnie brokuła podzielonego na małe różyczki i pomidora pokrojonego w średnią kostkę. Smaż całość okolo 5 minut.

      KROK 3: Do misy blendera kielichowego włóż kaszę jaglaną oraz jaja i zmiksuj. Następnie dodaj warzywa i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.

      KROK 4: Przełóż masę do foremki lub naczynia żaroodpornego i piecz około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 13 978 razy, 9 wizyt dzisiaj)

      Ania Kowalczyk

      Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

      poprzedni
      Kasza jaglana z paprykowo-orzechowym pesto i cukinią
      następny
      Przeciwstarzeniowe smoothie owocowe z kaszą jaglaną

      9 Comments Ukryj Komentarze

      nie ma, ale proponuję połączyć szklankę jogurtu greckiego, 1 łyżkę majonezu lub śmietany, 1 łyżeczkę musztardy i ulubione zioła (bazylia, oregano, koperek, natka pietruszki, rozmaryn itd.) a do smaku dodać sól i pieprz i … już mamy przepis 😉

      Przedstawia dokładnie to danie. Pieczarki mogą być w przepisie aczkolwiek nie muszą, dlatego nie uwzględniliśmy ich w składnikach. Proszę pamiętać że zdjęcie może czasami w niewielkim stopniu różnić się od przepisu.

      Dodaj Komentarz