Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

50g Orzechy nerkowca 2 duże garście
2 krzaki Bazylia, świeże liście
2 ząbki Czosnek, mały
4 plastry Pomidor suszony, w oleju
4 łyżki Parmezan, tarty
5 łyżek Oliwa z oliwek
do smaku Sól himalajska, różowa
do smaku Pieprz czarny
1 szklanka Quinoa, komosa ryżowa, sucha
2 sztuki Ziele angielskie
2 sztuki Liść laurowy
1 średnia sztuka Cukinia zielona
1 średnia sztuka Cukinia żółta
1/2 sztuki Granat

Wart. odżywcza / 100g

248
Energia
7,8g
Białko
20,7g
Węgl.
15,8g
Tłuszcze
3,5g
Błonnik
Komosa ryżowa z bazyliowym pesto, grillowane cukinie udekorowane granatem

Komosa ryżowa z bazyliowym pesto, grillowane cukinie udekorowane granatem

Danie obiadowe będące małym dziełem sztuki. Kolorystyka tej propozycji wręcz zachwyca, dzięki czemu zachęca do jej spożycia zarówno małych, jak i tych nieco większych. Danie to przekonało niejednego sceptyka jedzenia kasz, że mogą one smakować pysznie, a do tego wyglądać dystyngowanie. Przedstawiamy więc żywe dowody na to, że jednak się da! :)

  • 40 minut
  • Porcje 2
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Na suchej patelni podpraż orzechy nerkowca. W międzyczasie obierz ząbki czosnku oraz dokładnie umyj i osusz liście bazylii.

KROK 2: Do misy blendera/rozdrabniacza włóż liście bazylii, czosnek, podprażone nerkowce, suszone pomidory, starty, twardy ser (najlepiej cheddar lub parmezan), a na koniec dolej wysokiej jakości oliwę z oliwek. Dopraw solą, pieprzem do smaku (możesz użyć oliwy z chilli) i zmiksuj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

KROK 3: Komosę ryżową przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie zalej dwukrotnie większą ilością wody, dodaj liście laurowe i ziele angielskie i gotuj pod przykryciem przez około 20-25 minut do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn. Po ugotowaniu usuń liście laurowe i ziele.

KROK 4: W oddzielnej misce połącz ze sobą jeszcze ciepłą komosę z pesto bazyliowym.

KROK 5: W międzyczasie żółtą i zieloną cukinię umyj i pokrój na około 1 cm grubości plastry. Pokryj cienko oliwą i zgilluj je na patelni z dwóch stron do momentu, aż nieco zmiękną, lecz wciąż będą chrupiące.

KROK 6: Na dno wąskiego słoika wyłóż komosę ryżową z pesto. Następnie ułóż naprzemiennie żółtą i zieloną zgrillowaną cukinię. Samą górę udekoruj ziarenkami granatu i listkiem bazylii.

Smacznego!

(Odwiedzony 304 razy, 8 wizyt dzisiaj)

Ania Kowalczyk

Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

poprzedni
Ceviche z łososiem i czarną komosą ryżową
następny
Jaglana granola z pistacjami i tahini

Dodaj Komentarz