Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

1,5 szklanki Quinoa, komosa ryżowa, sucha
120 g Podgrzybki, mrożone
1/2 szt Por, obrany
3 ząbki Czosnek duży
1/3 szklanki Białe wino wytrawne
1 łyżeczka Rozmaryn, świeży
3 łyżki Natka pietruszki, siekana
2 łyżki Masło extra
2 łyżki Ser mascarpone

Wart. odżywcza / 100g

484
Energia
17g
Białko
61g
Węgl.
17g
Tłuszcze
9g
Błonnik
Komosa ryżowa z grzybami i mascarpone

Komosa ryżowa z grzybami i mascarpone

Mascarpone nie jest zarezerwowane wyłącznie dla tiramisu. Doskonale nadaje się do dań wytrawnych, świetnie komponuje się smakowo z grzybami i różnego rodzaju kaszami. W tym przepisie z komosą ryżową, dużą ilością pora i grzybów i emulsją z białego wina tworzy obłędnie smaczną mieszankę. Smacznego ;)

  • 45 min
  • Porcje 3
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1. Ugotuj komosę ryżową. Rozmróź grzyby jeśli masz zamrożone. Pokrój w plasterki pieczarki.

KROK 2. Pokrój w półplasterki pora, czosnek w plasterki, posiekaj drobno rozmaryn i natkę. Rozmrożone grzyby pokrój w paski.

KROK 3. Na ciepłą patelnię wyłóż masło, podgrzej chwilę, dodaj pora, czosnek, rozmaryn a następnie posiekane grzyby. Smaż ok 3 min. Posól i posyp pieprzem. Dodaj białe wino, zwiększ ogień i duś 5 min do momentu odparowania większości płynu i zgęstnienia sosu.

KROK 4. Dodaj komosę, mascarpone i wsyp natkę, chwilę podgotuj, dosyp soli, jeśli potrzeba, redukuj do powstania dosyć zawiesistego sosu.

(Odwiedzony 1 590 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Sałatka gryczana z grillowanymi warzywami, karczochami i serem kozim
następny
Sałatka z grillowanym fenkułem, buraczkową kaszą gryczaną, orzechami włoskimi, żurawiną i serem halloumi

4 Comments Ukryj Komentarze

Dodaj Komentarz