Komosowy deser czekoladowy z owocami

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

50g Quinoa, komosa ryżowa, sucha
60g Suszone daktyle
1/2 szklanki Mleczko kokosowe
3 łyżki Wiórki kokosowe
3 łyżki Sok z cytryny
2 łyżki Sok z pomarańczy
1 sztuka Laska wanilii
50g Czekolada gorzka (70-80% kakao)
4 łyżki Jagody
łyżki Granat

Wart. odżywcza / 100g

486
Energia
8g
Białko
64g
Węgl.
25g
Tłuszcze
8g
Błonnik

Komosowy deser czekoladowy z owocami

Kiedy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, zawsze lepiej polegać na domowych alternatywach i wystrzegać się zakupu pełnych chemii propozycji w sklepach. W związku z tym prezentujemy niezwykle odżywczy pomysł na czekoladę w zdrowej wersji. Deser ten obfituje w składniki mineralne, a wszystko za sprawą jego bazy, jaką jest quinoa. Za pomocą modyfikacji użytych owoców, danie to, za każdym razem, może smakować inaczej! Spróbujcie koniecznie!

  • 30 minut + czas moczenia daktyli
  • Porcje 2
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Komosę ryżową opłucz na sitku i ugotuj we wrzącej wodzie do napęcznienia. Odcedź. Daktyle zalej wrzącą wodą i odstaw do namoczenia na około 1 h.

KROK 2:  Do miski przełóż odcedzoną i lekko ostygniętą komosę ryżową, odcedzone daktyle, mleczko kokosowe, wiórki kokosowe, sok z cytryny i pomarańczy oraz ziarenka laski wanilii. Na koniec dodaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Całość zmiksuj blenderem na jednolitą masę.

KROK 3: Powstałą masę przenieś do przezroczystych szklanek. Na górze połóż wyłuskane ziarenka granatu wraz ze świeżymi jagodami. Deser przyozdób listkiem mięty.

Smacznego! 

(Odwiedzony 3 797 razy, 2 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Kaszotto z bobem, suszonymi pomidorami i fetą
następny
Kolorowy bowl gryczany z truskawkami i marakują

2 Comments Ukryj Komentarze

Dodaj Komentarz