Kotleciki z kaszą jaglaną i soczewicą z nutą czarnuszki

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

180g Kasza jaglana, sucha 1 szklanka
195g Soczewica czerwona, nasiona suche 1 szklanka
100g Cebula większa średnia
10g Czosnek duży 2 ząbki
50g Olej rzepakowy uniwersalny 5 łyżek stołowych
6g Czosnek, mały 2 ząbki
40g Płatki owsiane górskie 4 łyżki stołowe namoczonych
25g Czarnuszka 5 łyżeczek
30g Sos sojowy 6 łyżeczek
50g Olej rzepakowy uniwersalny 5 łyżek stołowych
75g Mąka kukurydziana 5 łyżek stołowych
40g Płatki owsiane górskie 4 łyżki stołowe
3g Papryka ostra, mielona łyżeczka
6g Sól himalajska, różowa 2 szczypty
4g Pieprz czarny szczyta
6g Curry łyżeczka
6g Majeranek 2 łyżeczki

Wart. odżywcza / 100g

549
Energia
21g
Białko
86g
Węgl.
17g
Tłuszcz
8,5g
Błonnik

Kotleciki z kaszą jaglaną i soczewicą z nutą czarnuszki

Cechy:
    Kuchnia:

      Obiad smaczny i łatwostrawny. Jeśli macie ochotę na coś zdrowego, pożywnego, lecz lekkiego, to najlepsza propozycja. Połączenie kaszy jaglanej z soczewicą w kotlecikach jest fenomenalne. Wypróbujcie i stwórzcie kreatywna propozycję zarówno obiadową, jak i kolacyjną.

      • Porcje 4
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Piekarnik nastaw na 180 st. C. Soczewicę ugotuj na małym ogniu w 2 szklankach wody, przez ok. 15 minut na średnim ogniu. Płatki owsiane zalej wrzątkiem do do wysokości płatków i odstaw do namoczenia.

      KROK 2: Kaszę jaglaną przepłucz i ugotuj na małym ogniu w dwukrotnie większej ilości wody, do momentu aż odparuje wodę.

      KROK 3: Cebulę i 3 ząbki czosnku posiekaj drobno i zeszklij na niewielkiej ilości oleju. Ugotowaną kaszę i soczewicę wymieszaj razem ze sobą. Dodaj podsmażoną cebulę wraz z czosnkiem, namoczonymi wcześniej płatkami owsianymi oraz przeciśniętymi przez praskę pozostałymi ząbkami czosnku.

      KROK 4: Następnie dodaj: kolejno olej, sos sojowy i pozostałe przyprawy, całość wymieszaj dłońmi.

      KROK 5: Na końcu dosyp mąkę kukurydzianą, suche płatki owsiane i czarnuszkę. Papierem wyłóż blachę, posmaruj całą powierzchnię olejem (najlepiej przy pomocy pędzelka). Rękami uformujemy pulpeciki, wielkości dłoni zaciśniętj w łódeczkę (nie należy przejmować się tym, że masa przykleja się).

      KROK 6: Wstaw burgery do piekarnika na ok. 20 minut. Następnie nastaw termoobieg i po 5 minutach przełóż wszystkie burgery na drugą stronę. Na drugiej stronie piecz burgery przez kolejne 25 minut.

      *Podawaj z pieczoną fasolką szparagową i pomidorkami koktajlowymi.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 1 565 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Bezcukrowe batoniki z domowej granoli
      następny
      Bezglutenowy chleb jaglany

      One Comment Ukryj Komentarze

      Dodaj Komentarz