Kotleciki z komosy z jajkiem i szpinakiem

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Wart. odżywcza / 100g

208.03
Energia
11.60g
Białko
22.42g
Węgl.
8.57g
Tłuszcze
2.38g
Błonnik

Kotleciki z komosy z jajkiem i szpinakiem

Cechy:
    Kuchnia:

      Bardzo lubię wszelkie kaszowe kotleciki, ponieważ są łatwym sposobem na smaczne, wegetariańskie danie. Wbrew pozorom, pełnowartościowego białka jest tu więcej niż mogłoby się wydawać, a to wszystko dzięki jajkom i komosie! Smacznego!

      • 40 minut
      • Porcje 6
      • Średni

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Komosę ryżową ugotuj według przepisu na opakowaniu, lekko ostudź.

      KROK 2: Do miski przełóż ostudzoną komosę, dodaj 2 jaja, 4 białka jaj, posiekaną cebulkę, ser i bułkę tartą. Dopraw według uznania, wymieszaj i odstaw na kilka minut.

      KROK 3: Z masy uformuj 6 kotlecików. Na patelni rozgrzej olej i przysmażaj kotleciki do zarumienienia, kilka minut z obydwu stron. Usmażone zostaw pod przykryciem.

      KROK 4: Jajka w koszulce: Jajko przelej do miseczki. W wysokim garnku zagotuj wodę. Trzepaczką bądź widelcem utwórz w wodzie wir. Cały czas mieszając, w środek wiru wlej jajko z miseczki. Przestań mieszać i gotuj jajko ok. 3 minuty. Po tym czasie wyciągnij je łyżką i osusz na ręczniku. Postępuj tak z każdym jajkiem, na porcję.

      KROK 5: Na talerzu układaj kotlecika, porcję szpinaku i jajko w koszulce. Dopraw solą i pieprzem według uznania.

      Smacznego!

      1 porcja to ok. 140g

      (Odwiedzony 5 333 razy, 1 wizyt dzisiaj)

      Iga Królicka

      Współautorka bloga. Mówiąc krótko: studiuję i gotuję. Sprawdź mój fb, Instagram i zakładkę „O mnie”.

      poprzedni
      Hummus z kaszą jaglaną i słodkimi ziemniakami
      następny
      Kukurydziana polenta z warzywami i parmezanem

      Dodaj Komentarz