Kotleciki z komosy z jajkiem i szpinakiem

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Wart. odżywcza / 100g

345,5
Energia
29g
Białko
56g
Węgl.
14,2g
Tłuszcze
4g
Błonnik

Kotleciki z komosy z jajkiem i szpinakiem

Cechy:
    Kuchnia:

      Bardzo lubię wszelkie kaszowe kotleciki, ponieważ są łatwym sposobem na smaczne, wegetariańskie danie. Wbrew pozorom, pełnowartościowego białka jest tu więcej niż mogłoby się wydawać, a to wszystko dzięki jajkom i komosie! Smacznego!

      • 40 minut
      • Porcje 6
      • Średni

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Komosę ryżową ugotuj według przepisu na opakowaniu, lekko ostudź.

      KROK 2: Do miski przełóż ostudzoną komosę, dodaj 2 jaja, 4 białka jaj, posiekaną cebulkę, ser i bułkę tartą. Dopraw według uznania, wymieszaj i odstaw na kilka minut.

      KROK 3: Z masy uformuj 6 kotlecików. Na patelni rozgrzej olej i przysmażaj kotleciki do zarumienienia, kilka minut z obydwu stron. Usmażone zostaw pod przykryciem.

      KROK 4: Jajka w koszulce: Jajko przelej do miseczki. W wysokim garnku zagotuj wodę. Trzepaczką bądź widelcem utwórz w wodzie wir. Cały czas mieszając, w środek wiru wlej jajko z miseczki. Przestań mieszać i gotuj jajko ok. 3 minuty. Po tym czasie wyciągnij je łyżką i osusz na ręczniku. Postępuj tak z każdym jajkiem, na porcję.

      KROK 5: Na talerzu układaj kotlecika, porcję szpinaku i jajko w koszulce. Dopraw solą i pieprzem według uznania.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 9 021 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Hummus z kaszą jaglaną i słodkimi ziemniakami
      następny
      Kukurydziana polenta z warzywami i parmezanem

      Dodaj Komentarz