Kotlety z batatów i komosy ryżowej

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

400g Bataty 2 średnie sztuki
150g Quinoa, komosa ryżowa, sucha 3/4 szklanki
80g Cebula 1 sztuka
2 ząbki Czosnek
5g Tymianek suszony 1 łyżeczka
10g Oliwa z oliwek
szczypta Sól biała
szczypta Pieprz czarny

Wart. odżywcza / 100g

243
Energia
8g
Białko
44g
Węgl.
5g
Tłuszcze
6g
Błonnik

Kotlety z batatów i komosy ryżowej

Cechy:
    Kuchnia:

      Miękka i mączysta konsystencja batatów sprawia, że do ulepienia zgrabnych kotlecików nie potrzebujemy jajka. Dzięki temu ten przepis będzie dobry dla osób na diecie tradycyjnej, a także bezmięsnej i wegańskiej.

      • 60 minut
      • Porcje 4
      • Średni

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Komosę ryżową ugotuj wg przepisu na opakowaniu, odstaw do ostudzenia.

      KROK 2: Bataty obierz, pokrój na plastry i piecz do miękkości ok. 40 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Lekko wystudź.

      KROK 3: Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, do zeszklenia. Dodaj rozgnieciony czosnek, sól i dalej podsmażaj. Na koniec posyp tymiankiem i wymieszaj.

      KROK 4: Upieczone bataty zmiksuj na puree lub dokładnie rozgnieć widelcem. Dodaj cebulę, komosę, sól i pieprz. Mieszaj całość do połączenia składników.

      KROK 5: Z masy formuj płaskie kotlety i smaż delikatnie z każdej strony ok. 2 minuty.

      Smacznego!

      Wskazówki:
      Kotlety możesz także upiec w piekarniku, jednak wcześniej każdy z nich lekko skrop oliwą.

      (Odwiedzony 5 037 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Pomidory zapiekane z kaszą jaglaną
      następny
      Orientalna sałatka z ananasem i krewetkami

      4 Comments Ukryj Komentarze

      Aniu, kotlety były zwarte i dosyć soczyste, dlatego nie było mowy o ich rozpadaniu się na patelni. Nawet podczas krojenia już na talerzu, świetnie zachowywały swoją strukturę 🙂

      Dodaj Komentarz