Kotlety jaglane z pieczarkami

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

180g Kasza jaglana, sucha 1 szklanka
720g Woda ciepła 3 szklanki
500g Pieczarki ok. 25 sztuk
75g Płatki owsiane górskie 8 łyżek stołowych
24g Natka pietruszki, siekana 4 łyżeczki
300g Cebula ok 4 sztuk (w zależności od wielkości)
50g Olej rzepakowy uniwersalny 5 łyżek stołowych
3g Sól himalajska, różowa 3 szczypty
4g Pieprz czarny 4 szczypty
32g Otręby pszenne 8-9 łyżek stołowych

Wart. odżywcza / 100g

319
Energia
10g
Białko
48g
Węgl.
13g
Tłuszcze
8g
Błonnik

Kotlety jaglane z pieczarkami

Kuchnia:

    To świetne i bardzo pożywne danie obiadowe. Można skomponować je także w wersji bez glutenu, gdy użyjemy płatków owsianych bezglutenowych i obtoczymy także w nich całą masę (zamiast używać otrąb pszennych). Kotlety z kaszy jaglanej to propozycja nie tylko dla wegan i wegetarian, ale także dla każdego, bez względu na wiek. Smacznego!

    • 50 minut
    • Porcje 5
    • Łatwy

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Kaszę jaglaną przepłucz na sicie. Zagotuj w garnku 3 szklanki wody. Na gotującą się wodę wrzuć kaszę i przykryj pokrywką. Od ponownego zagotowania gotuj jeszcze 5 minut, wyłącz gaz i zostaw kaszę pod przykryciem, aby doszła i stała się sypka. Odczekaj około 20 minut.

    KROK 2: Cebule obierz i pokrój w kostkę. Następnie ją podsmaż na patelni na rozgrzanym wcześniej oleju.

    KROK 3: Pieczarki oczyść, przepłucz i krojów w plastry. Podsmaż je na rozgrzanym na oleju. Gdy są gotowe lekko rozdrobnij je w malakserze (lub blenderem) na bardzo drobno.

    KROK 4: Płatki owsiane zmiel w młynku do kawy na drobny proszek.

    KROK 5: Do dużej miski przesyp ciepłą, ale nie gorącą kaszę, rozdrobnione pieczarki, podsmażoną cebulę, poszatkowaną wcześniej natkę pietruszki, a także sporo pieprzu i soli. Dobrze wymieszaj całą masę. Na koniec dodaj zmielone płatki owsiane i ponownie dobrze wymieszaj. Masa na kotlety powinna być dość twarda i łatwo się formować.

    KROK 6: Z masy uformuj kotlety, obtocz w otrębach pszennych lub zmielonych orzechach arachidowych i połóż je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez około 25-30 minut.

    *Podawaj z warzywami lub posiekaną, czerwoną kapustą.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 49 244 razy, 1 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Jesienny koktajl dyniowy z kaszą jaglaną
    następny
    Jaglane pancakes z figą

    Dodaj Komentarz