Sposób przygotowania:
KROK 1: Kaszę gryczaną ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Odstaw.
KROK 2: Brokuły podziel na różyczki, a cebulę pokrój w ćwiartki. Przełóż do malaksera, dodaj łyżkę oliwy, czosnek, pietruszkę i zmiksuj. Całość przełóż do osobnego, dużego naczynia.
KROK 3: Do malaksera przenieś kurczaka, dodaj ugotowaną kaszę i całość zmiksuj. Przełóż do miski z brokułami i cebulą, wbij jajo, dodaj łyżkę śmietany, sól i pieprz. Dokładnie wyrób całość.
KROK 4: Zwilżonymi dłońmi formuj kotlety, obtaczaj je w bułce tartej i smaż na oleju na złoto, z obu stron.
KROK 5: Kotlety podawaj z chrzanowo-jogurtowym sosem.
Wskazówki:
Do tego przepisu najlepiej sprawdzi się malakser, lub duży blender kielichowy.
Zamiast bułki tartej możesz użyć mielonych orzechów, lub zmieszać je pół na pół.
Jeśli chcesz upiec kotlety, dodaj do masy łyżkę masła, a uformowane przenieś na blachę i piecz ok. 25 minut w 170 st.
7 Comments Ukryj Komentarze
A można użyć kaszy peczak zamiast gryczanej?
jasne. ten przepis ma być motywacją do kombinowania właśnie w tę stronę! 🙂
Brokuły i kurczak maja byc nieuformowane tak?
Miało byc nieugotowane;)
tak, o to chodzi, że wszystko jest surowe i nie musimy tracić na nic czasu 🙂
a czy mogę przygotować masę teraz, odłożyć do lodówki i upiec kotlety za 4 godziny? Czy lepiej na „świeżo”?
Myślę, że to leżakowanie nawet lepiej im zrobi, ponieważ bardziej zwiąże masę.
Proponuję przygotować masę i od razu uformować je w kotlety, a następnie odłożyć do lodówki 🙂