Kotlety z kurczakiem, kaszą gryczaną i brokułami

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

Kotlety
120g Kasza gryczana niepalona, sucha szklanka
300g Mięso z piersi kurczaka, bez skóry 2 małe piersi
50g Cebula średnia cebula
50g Jaja kurze surowe 1 sztuka
10g Śmietana 18% 1 łyżka
pęczek Natka pietruszki
ząbek Czosnek, mały
szczypta Sól biała
szczypta Pieprz czarny
250g Brokuły pół "bukietu"
10g Oliwa z oliwek
30g Olej rzepakowy uniwersalny
10g Szczypiorek
50g Bułka tarta
Sos
30g Jogurt naturalny 2% tł.
10g Chrzan tarty 1 łyżeczka
szczypiorek Sól biała

Wart. odżywcza / 100g

155,23
Energia
10,45g
Białko
16,77g
Węgl.
5,96g
Tłuszcze
2,02g
Błonnik

Kotlety z kurczakiem, kaszą gryczaną i brokułami

Cechy:
    Kuchnia:

      Przepisy na takie kotlety, to świetny pomysł na nową odsłonę wczorajszego obiadu. Wystarczy przygotować sos czy sałatkę i mamy gotowy lunch na następny dzień!

      • 40 minut
      • Porcje 4
      • Średni

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Kaszę gryczaną ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Odstaw.

      KROK 2: Brokuły podziel na różyczki, a cebulę pokrój w ćwiartki. Przełóż do malaksera, dodaj łyżkę oliwy, czosnek, pietruszkę i zmiksuj. Całość przełóż do osobnego, dużego naczynia.

      KROK 3: Do malaksera przenieś kurczaka, dodaj ugotowaną kaszę i całość zmiksuj. Przełóż do miski z brokułami i cebulą, wbij jajo, dodaj łyżkę śmietany, sól i pieprz. Dokładnie wyrób całość.

      KROK 4: Zwilżonymi dłońmi formuj kotlety, obtaczaj je w bułce tartej i smaż na oleju na złoto, z obu stron.

      KROK 5: Kotlety podawaj z chrzanowo-jogurtowym sosem.

       

      Wskazówki:
      Do tego przepisu najlepiej sprawdzi się malakser, lub duży blender kielichowy.
      Zamiast bułki tartej możesz użyć mielonych orzechów, lub zmieszać je pół na pół.
      Jeśli chcesz upiec kotlety, dodaj do masy łyżkę masła, a uformowane przenieś na blachę i piecz ok. 25 minut w 170 st.

      (Odwiedzony 7 873 razy, 1 wizyt dzisiaj)

      Ania Kowalczyk

      Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

      poprzedni
      Pizza na jaglanym spodzie z szynką parmeńską i rukolą
      następny
      Ciasto czekoladowe z burakiem

      7 Comments Ukryj Komentarze

      a czy mogę przygotować masę teraz, odłożyć do lodówki i upiec kotlety za 4 godziny? Czy lepiej na „świeżo”?

      Myślę, że to leżakowanie nawet lepiej im zrobi, ponieważ bardziej zwiąże masę.
      Proponuję przygotować masę i od razu uformować je w kotlety, a następnie odłożyć do lodówki 🙂

      Dodaj Komentarz