Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

200g, nieugotowana Kasza jęczmienna, pęczak, sucha
3 łyżki Masło extra
3 łyżki Oliwa z oliwek
2 łodygi Seler naciowy
2 sztuki Cebula dymka
4 ząbki Czosnek duży
1 łyżeczka Tymianek suszony
1 sztuka Liść laurowy
pół łyżeczki Papryka słodka
2 średnie Pomidory
3 szklanki Wywar warzywny
300g Przecier pomidorowy
200g Ser Feta
Sól biała
Pieprz czarny
Bazylia, świeże liście

Wart. odżywcza / 100g

512
Energia
20,6g
Białko
50,4g
Węgl.
29g
Tłuszcze
4,8g
Błonnik
Kremowa kasza jęczmienna z pomidorami, fetą i bazylią

Kremowa kasza jęczmienna z pomidorami, fetą i bazylią

To kolejna propozycja na proste danie jednogarnkowe. Kremowe i niesamowicie sycące, w wykonaniu przypominające risotto. Czy dacie się namówić na jego kaszową wersję?

  • 60 minut
  • Porcje 4
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: W rondelku rozpuść masło z 2 łyżkami oliwy z oliwek, dodaj pokrojonego w drobną kostkę selera, posiekaną dymkę, i rozgnieciony czosnek. Smaż ok. 5 minut, następnie dodaj nieugotowaną kaszę jęczmienną, tymianek, słodką paprykę i liść laurowy. Całość przemieszaj.

KROK 2: Pomidory posiekaj i dorzucić do garnka, zalej przecierem pomidorowym, bulionem warzywnym i dopraw solą i pieprzem według uznania. Całość dokładnie połącz i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj ok. 45 minut co jakiś czas mieszając. Kasza powinna wchłonąć cały płyn.

KROK 3: Gotową kaszę rozkładaj na talerze, posyp porcją rozgniecionego sera Feta i lekko skrop oliwą. Na koniec posyp świeżą bazylią.

Smacznego!

 

(Odwiedzony 12 976 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Sałatka z kaszą jęczmienną, pieczonym kalafiorem i migdałami
następny
Muffinki z mango i żurawiną

12 Comments Ukryj Komentarze

Mam takie pytanie- jak zrobić bulion? Użyć jakiegoś gotowego czy przed zabraniem się mam ugotować warzywa- jeśli tak to doprawiać to jakoś? Pozdrawiam

Zalecamy oczywiście przygotowanie bulionu samemu. Dobrze będzie, jeśli w 1L wody ugotujesz obraną wcześniej i pokrojona w mniejsze kawałki włoszczyznę. Bulion taki możesz przyprawić dowolnie, według swoich upodobań solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym.

Na zdjeciu wyglada jak peczak, mysle ze warto w przepisie doprecyzowac,ze chodzi o peczak a nie zwykla,drobna kasze jeczmienna,tak gwoli scislosci. Pozdrawiam

Pani Magdo, właśnie dlatego, żeby nie było niejasności już wcześniej uwzględniłam, że chodzi o kaszę pęczak 🙂 Pozdrawiam! 🙂

Zwykłej, czyli perłowej – nie pęczak? Pęczak jest kaszą gruboziarnistą i bardzo chłonie wodę nieco się rozklejając. Dzięki temu struktura dania będzie zagęszczona, podobna do risotto. Jeśli nie zależy Ci na tej konsystencji, jak najbardziej możesz użyć jęczmiennej perłowej 🙂

Pyszna kasza, polecam jeśli ktoś się zastanawia czy spróbować 🙂 faktycznie wychodzi taka kremowa 🙂 Rodzina zjadła cały garnek i chwaliła (obawiałam się, że z powodu braku mięsa w daniu, będzie bojkot, a tu taka niespodzianka – bardzo wszystkim smakowało :))

Przepyszne danie warte zapamietania ? znikalo bardzo szybko z talerzy, z pewnoscia nie bedzie to.moj ostatni przepis ktory wypróbuję pozdrawiam serdecznie

Dodaj Komentarz