Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

1/2 szklanki Kasza jaglana, sucha
1 średni Burak
2 łyżki Tahini lub 1/3 szklanki uprażonego białego sezamu
1/2 szklanki Fasola biała konserwowa lub ugotowana samodzielnie
1 łyżka Sok z limonki
2 czubate łyżki Serek ricotta
2 ząbki Czosnek duży
1 płaska łyżeczka Sól biała
1/2 łyżeczki Pieprz czarny, grubomielony
1 łyżeczka Kolendra, ziarna

Wart. odżywcza / 100g

198
Energia
7,8g
Białko
27,7g
Węgl.
6,4g
Tłuszcze
3,4g
Błonnik
Kremowa pasta z kaszy jaglanej, buraka i ricotty

Kremowa pasta z kaszy jaglanej, buraka i ricotty

Oto przykład jak uniwersalne w użyciu mogą być "smarowidła" i pasty. Doskonałe na świeże pieczywo, idealnie pasują jako dip do paluchów ze świeżych warzyw, a także jako dodatek do pieczonych. Wypróbowaliśmy tę ostatnią opcję. Młode ziemniaki, młoda kapusta, i marchewka prosto z piekarnika wybitnie współgrają smakowo z tą pastą - zobaczcie sami :)

  • 70 min
  • Porcje 4
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1. Włącz piekarnik na 180*C. Zawiń średniego buraka w folię aluminiową. Piecz go 1 godzinę. Ugotuj do miękkości kaszę jaglaną.

KROK 2. Upieczonego buraka obierz, a następnie  zetrzyj na drobnym oczku. W kielichu blendera umieść ugotowaną kaszę, startego buraka, białą fasolę, pastę tahini (możesz alternatywnie dodać uprażony sezam lub pominąć ten składnik), sok z limonki, czosnek, ricottę, sól, pieprz oraz ziarna kolendry.

KROK 3. Blenduj całość do uzyskania gładkiej pasty.

Tą pyszną, kremową pastą możesz smarować różnego rodzaju pieczywo, możesz też użyć jej jako dodatku do świeżych lub pieczonych warzyw. Smacznego! 

(Odwiedzony 1 021 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Tomasz Antoniszyn

Z zamiłowania kucharz i fotograf kulinarny. Jestem wręcz kulinarnym freakiem, który łączy ze sobą nietypowe i nieoczywiste smaki. Więcej w zakładce "o nas".

poprzedni
Bananowo-jaglankowe brownie
następny
Proste gryczane ciasto z rabarbarem

Dodaj Komentarz