Kruche ciastka gryczane z błonnikiem

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

150g Kasza gryczana, sucha 1 1/2 torebki
30g Cukier puder 3 łyżki stołowe
40g Orzechy włoskie, tarte 4 łyżki stołowe
3g Soda oczyszczona szczypta
2g Cynamon mielony 1/2 łyżeczki
1g Kardamon 1/2 łyżeczki
10g Nasiona babki płesznik 1 łyżka stołowa
48g Żurawina suszona 4 łyżki stołowe
60g Orzechy włoskie 15 sztuk posiekanych
50g Jaja kurze surowe 1 sztuka
75g Jogurt naturalny 2% tł. 3 łyżki stołowe

Wart. odżywcza / 100g

258
Energia
7,5g
Białko
33g
Węgl.
12g
Tłuszcze
3g
Błonnik

Kruche ciastka gryczane z błonnikiem

Cechy:
    Kuchnia:

      Pyszny, zdrowy deser dla fanów kaszy gryczanej. Pamiętajcie, że pomimo, iż dietetyczna, przekąska ta posiada kalorie :P Zamiast nasion babki płesznik, można także użyć błonnika jabłkowego- nada ciastkom charakterystyczny, pasujący do gryki jabłkowy posmak.

      • 25 minut
      • Porcje 6
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: W młynku zmiel kaszę gryczaną na drobną mąkę.

      KROK 2: W sporej misce wymieszaj ze sobą składniki suche: mąkę gryczaną, cukier, przyprawy, mielone orzechy, sodę oczyszczoną, nasiona babki płesznik i orzechy włoskie oraz suszoną żurawinę. Dodaj jajko i gęsty jogurt naturalny, wymieszaj do uzyskania zwartego ciasta.

      KROK 3: Z ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszcz je lekko i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
      KROK 4: Piecz przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
      Smacznego!
      (Odwiedzony 2 876 razy, 2 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Jaglany placek z gruszką
      następny
      Brzoskwiniowa gryczanka na mleku kokosowym

      4 Comments Ukryj Komentarze

      Jasne! Tutaj Ania użyła kaszy gryczanej do zmielenia, aby pokazać jak w prosty sposób możemy przygotować ją samodzielnie 🙂

      Dodaj Komentarz