Kukurydziana polenta z warzywami i parmezanem

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Wart. odżywcza / 100g

128.67
Energia
4.67g
Białko
19.96g
Węgl.
4.07g
Tłuszcze
2.69g
Błonnik

Kukurydziana polenta z warzywami i parmezanem

Kuchnia:

    Mimo, że kaszka kukurydziana raczej nie jest uznawana za "pełnoprawną" kaszę, ale w formie polenty stanowi całkiem oryginalny dodatek. Z warzywami smakuje super!

    • 30 minut
    • Porcje 4
    • Średni

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: W garnku zagotuj mleko i wodę. Dodaj kaszę kukurydzianą, tymianek, sól i pieprz, gotuj to zgęstnienia. Następnie wylej ją na blaszkę, na grubość ok. 2-3 cm.

    KROK 2: Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż czosnek, pestki dyni, pokrojoną marchew i pietruszkę. Następnie dorzuć świeżo posiekaną natkę pietruszki i utarty parmezan. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zdejmij je z patelni na osobny talerz.

    KROK 3: Z polenty wykrawaj okrągłe placki i lekko podsmaż na patelni po warzywach. Układaj je na talerzu, wyłóż porcję warzyw i udekoruj świeżą natką.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 2 356 razy, 1 wizyt dzisiaj)

    Ania Kowalczyk

    Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

    poprzedni
    Kotleciki z komosy z jajkiem i szpinakiem
    następny
    Lekka sałatka z komosą, jabłkiem i żurawiną

    3 Comments Ukryj Komentarze

    Dodaj Komentarz