Kukurydziana polenta z warzywami i parmezanem

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Wart. odżywcza / 100g

400,5
Energia
14,5g
Białko
62,2g
Węgl.
12,7g
Tłuszcze
8,4g
Błonnik

Kukurydziana polenta z warzywami i parmezanem

Kuchnia:

    Mimo, że kaszka kukurydziana raczej nie jest uznawana za "pełnoprawną" kaszę, ale w formie polenty stanowi całkiem oryginalny dodatek. Z warzywami smakuje super!

    • 30 minut
    • Porcje 4
    • Średni

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: W garnku zagotuj mleko i wodę. Dodaj kaszę kukurydzianą, tymianek, sól i pieprz, gotuj to zgęstnienia. Następnie wylej ją na blaszkę, na grubość ok. 2-3 cm.

    KROK 2: Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż czosnek, pestki dyni, pokrojoną marchew i pietruszkę. Następnie dorzuć świeżo posiekaną natkę pietruszki i utarty parmezan. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zdejmij je z patelni na osobny talerz.

    KROK 3: Z polenty wykrawaj okrągłe placki i lekko podsmaż na patelni po warzywach. Układaj je na talerzu, wyłóż porcję warzyw i udekoruj świeżą natką.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 8 778 razy, 1 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Kotleciki z komosy z jajkiem i szpinakiem
    następny
    Lekka sałatka z komosą, jabłkiem i żurawiną

    5 Comments Ukryj Komentarze

    Wszytsko zależy od wodochłonności kaszki kukurydzianej. Myślę, że 20-30 minut powinno wystarczyć 😉

    Dodaj Komentarz