Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

1 szklanka Mąka pszenna, pełnoziarnista przesiana
0,5 szklanki Kaszka kukurydziana, sucha
2 łyżki Mak niebieski
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
szczypta Sól biała
2 sztuki Jaja kurze surowe
1 szklanka Mleko spożywcze, 2% tł.
30g Olej kokosowy
1 łyżka Miód pszczeli
POLEWA
5 łyżek Gęsty jogurt grecki
1 łyżka Miód pszczeli

Wart. odżywcza / 100g

218
Energia
7,3g
Białko
28,3g
Węgl.
8,6g
Tłuszcze
2,4g
Błonnik
Kukurydziane pancakes z makiem w polewie jogurtowej

Kukurydziane pancakes z makiem w polewie jogurtowej

Choć placuszki te nie można zaliczyć do dań typowo dietetycznych to i tak nie mogliśmy się im oprzeć. Słodkie, pyszne i puszyste, idealnie komponują się z jogurtem. Dla urozmaicenia możecie serwować je z ulubionymi owocami. Uważajcie, bo uzależniają! ;)

  • 30 minut
  • Porcje 4
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1: Do miski przesiej mąkę, wsyp kaszkę kukurydzianą, mak i proszek do pieczenia. Białko oddziel od żółtek. Do osobnego naczynia dodaj żółtka, mleko, łyżkę miodu, roztopiony olej kokosowy i wymieszaj.

KROK 2: Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Mokre składniki wlej do suchych, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Następnie dodaj pianę z białek i delikatnie wmieszaj ją w ciasto.

KROK 3: Porcję ciasta nakładaj łyżką na rozgrzaną patelnię i smaż okrągłe placuszki. Kiedy góra placuszków zetnie się, przełóż je na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę.

KROK 4: Jogurt przełóż do małej miseczki i wymieszaj z resztą miodu. Gotowe pancakes układaj jeden na drugim na talerzu i polej jogurtem.

Smacznego!

(Odwiedzony 2 106 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Tomasz Antoniszyn

Z zamiłowania kucharz i fotograf kulinarny. Jestem wręcz kulinarnym freakiem, który łączy ze sobą nietypowe i nieoczywiste smaki. Więcej w zakładce "o nas".

poprzedni
Kokosowo – waniliowy pudding z kaszy manny z jagodami
następny
Burgery z komosą ryżową, fasolą i burakiem

Dodaj Komentarz