Kukurydziane tortille z chrupiącą salsą z komosy

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

Kukurydziane tortille
50g Kaszka kukurydziana, sucha
200g Mąka kukurydziana
200g Mąka pszenna, typ 500
20g Oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe
280 ml Woda ciepła trochę ponad 1 szklanka
5g Sól himalajska, różowa 1 łyżeczka
Chrupiące nadzienie z komosy ryżowej:
1 szklanka Quinoa, komosa ryżowa, sucha
240ml Wywar warzywny 1 szklanka
180ml Woda ciepła 3/4 szklanki
200g Pomidory w puszce 1/2 puszki
5g Kmin rzymski 1 łyżeczka
5g Czosnek duży 1 ząbek
1g Sól himalajska, różowa 1 szczypta
4g Pieprz czarny 4 szczypty
20g Oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe

Wart. odżywcza / 100g

402
Energia
11,5g
Białko
76,5g
Węgl.
7,2g
Tłuszcze
6,8g
Błonnik

Kukurydziane tortille z chrupiącą salsą z komosy

Kuchnia:

    Przepyszne tortille pojawiły się już na naszym blogu. Tym razem pełne są chrupiącego i niezwykle aromatycznego nadzienia z komosą ryżową i przyprawami. Danie idealne, zarówno na przyjęcia, jako część szwedzkiego stołu, jak i potrawa iście obiadowa. Smacznego Wam! :)

    • 60 minut
    • Porcje 6
    • Średni

    Sposób przygotowania:

    Kukurydziane tortille:

    KROK 1: Do naczynia przesiej mąki, dodaj kaszę i sól, wymieszaj i dolej oliwę. Następnie stopniowo zagniataj ciasto dolewając wodę tak, aby nie było zbyt lepkie. Gotowe ciasto odstaw na 15 minut pod przykryciem, aby nie wyschło.

    KROK 2: Z ciasta odrywaj spore porcje i cienko je rozwałkuj, w trakcie posypując placek mąką. Następnie strzep jej nadmiar. Placki podpiekaj bez tłuszczu, na bardzo dobrze rozgrzanej patelni teflonowej.

    Chrupiące nadzienie z komosy ryżowej:

    KROK 1: W rondelku rozgrzej olej, a następnie wsyp do nagrzanego tłuszczu ziarna komosy ryżowej. Praż je przez około 5 minut ciągle mieszając. Następnie wlej wywar warzywny i wodę i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i gotuj przez 15-25 minut do momentu, aż komosa całkowicie wchłonie płyn. Ostudź.

    KROK 2: Piekarnik nagrzej na 180 st. C.

    KROK 3: Do dużej miski wsyp ugotowaną komosę ryżową i wymieszaj ją z pokrojonymi w kostkę pomidorami z puszki, kminem rzymskim, chili, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem, a także oliwą z oliwek.

    KROK 4: Tak powstałą mieszankę przenieś równomiernie na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20-35 minut. W połowie tego czasu, masę komosy z przyprawami przemieszaj, by nie przywarła.

    KROK 5: Gotową pieczoną komosę ryżową nadziewaj przygotowane wcześniej kukurydziane placki.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 3 087 razy, 1 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Gryczane kulki pełne mocy
    następny
    Śródziemnomorska sałatka jaglana

    2 Comments Ukryj Komentarze

    Dodaj Komentarz