Kulki z kaszy gryczanej

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

100g Kasza gryczana niepalona, sucha
6g Zioła prowansalskie 2 łyżeczki
0,5g Sól biała 1 szczypta
4g Pieprz czarny 4 szczypty
10g Olej rzepakowy uniwersalny 1 łyżka stołowa

Wart. odżywcza / 100g

217
Energia
6,5g
Białko
36g
Węgl.
7g
Tłuszcze
3,5g
Błonnik

Kulki z kaszy gryczanej

Cechy:
    Kuchnia:

      To niestandardowy dodatek do obiadu, jeśli znudziły Wam się już tłuczone ziemniaki czy kasza na sypko. Zdrowe, pożywne, pachnące ziołami kulki, z całą pewnością, zaskoczą najbliższych. Smacznego!

      • 20 minut
      • Porcje 2
      • Średni

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Kaszę gryczaną ugotuj w lekko osolonej wodzie w proporcjach 1:1½-2, aż wchłonie całą wodę. Nagrzej piekarnik do 200°C.

      KROK 2: Do ugotowanej kaszy dodaj ulubione przyprawy i opcjonalnie olej. Podziel kasze na dwie części i jedną z nich, zmiksuj ręcznym blenderem. Następnie wymieszaj całą masę porządnie łyżką.

      KROK 3: Z dobrze połączonej masy formuj małe kulki przy pomocy zwilżonych dłoni i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

      KROK 4: Piecz przez kilka/kilkanaście minut, aż będą chrupiące.

      *Podawaj do obiadu z pieczonymi warzywami, tofu lub daniami mięsnymi.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 3 700 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Kasza jaglana z burakiem, jabłkiem i pestkami dyni
      następny
      Kasza jaglana z paprykowo-orzechowym pesto i cukinią

      Dodaj Komentarz