Kurczak po marokańsku z kaszą kuskus

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

170g Kasza kuskus 1 szklanka
480g Udka kurczaka 3 sztuki
90g Cebula 1 sztuka
15g Czosnek duży 3 ząbki
20g Olej rzepakowy uniwersalny 2 łyżki stołowe
200g Papryka czerwona 1 sztuka
140g Papryka zielona 1 sztuka
200g Cukinia nieduża sztuka
100g Marchew 2 średnie sztuki
75g Daktyle ok. 10 sztuk
240g Wywar warzywny 1 szklanka
9g Sok z cytryny 3 łyżeczki
4g Cynamon mielony płaska łyżeczka
6g Pieprz czarny 6 szczypt
2g Sól biała 2 szczypty

Wart. odżywcza / 100g

450
Energia
31g
Białko
57g
Węgl.
15g
Tłuszcze
5g
Błonnik

Kurczak po marokańsku z kaszą kuskus

Cechy:
    Kuchnia:

      Przepyszny i aromatyczny przepis pachnący intensywnie kuchnią wschodnią. Kurczak po marokańsku to danie słodko-wytrawne. Z lekką, korzenną nutą wpisuje się idealne do kuchni orientalnej.

      • 80 minut
      • Porcje 4
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Zdejmij skórę z udek kurczaka, przypraw je do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i curry i włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na ok 20 minut. Ostudź, a następnie rozdrobnij na średniej wielkości kawałki.

      KROK 2: Dno żaroodpornego, ceramicznego naczynia wysyp suchy kuskus. Następnie przełóż na niego upieczone kawałki kurczaka.

      KROK 3: Posiekaj cebulę w drobną kosteczkę, przciśnij czosnek przez praskę i zeszklij je na patelni na rozgranym oleju. Następnie dodaj daktyle bez pestek, pokrojoną na średnie kawałki papryki, cukinię oraz marchewkę. Dodaj przyprawy, sok z cytryny, całość dobrze wymieszaj, a następnie zalej bulionem.

      KROK 4: Danie zagotuj, a następnie przelej do naczynia żaroodpornego. Przykryj je folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na około 40 minut.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 3 204 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Zupa krem z buraków, kaszy jaglanej na mleczku kokosowym
      następny
      Gryczanka na mleku migdałowym z owocami

      7 Comments Ukryj Komentarze

      Wyszło i z 1 marchewki 🙂 i to danie jest pyszne ! 🙂 Fajne macie te przepisy Dziewczyny. Dzięki ! 🙂
      Poproszę o więcej takich zapiekanek. Za to dziś zrobię Wasze Minestrone 😀

      Zuus, czas zostaw taki jak podałyśmy w przepisie, ewentualnie regulując go o kilka minut. Jednak oprócz tego zwiększ ilość bulionu do ok. 340 ml w przypadku kaszy jęczmiennej i ok. 400ml w przypadku kaszy jaglanej ze względu na to, że te kasze wchłoną znacznie więcej płynu niż kuskus.

      Dodaj Komentarz